Свързани новини

03.12.2014 14:01

Държавата съсипва туризма заради волфрамова мина във Велинград

Видян 1306 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планираният добив на волфрам край Велинград ще съсипе околната среда и туризма в региона. В момента това е един от най-чистите райони на страната. Освен това има наличие на минерални извори. С пускането на волфрамова мина се унищожава потенциала на Велинград като СПА столица на България и на Балканите, за каквато беше обявена преди няколко години. В допълнение волфрамовата концесия попада във вододайна зона на града и изпълнението на концесията е абсолютно немислимо.


Общината има приета стратегия до 2020 година, в която точно и конкретно е записано, че Велинград ще се развива като туристическа дестинация. Жителите също са обединени срещу отварянето на мината. Сдружение „Синята планета“ призовава местните и национални власти да проведат референдум за мнението на местните хора и то да бъде чуто от политиците. Всички са за опазване на природата в региона и развитието на туризма. "Не на волфрама, да на Сютка". В подписката, която се събираше в града са се подписали до момента около 6 000 души. Държавата има двоен стандарт спрямо развитието на община Велинград. Тя не пуска проекта за ски център „Сютка“ заради наличие на син минзухар в района. За сметка на това е готова да пусне волфрамова мина, която е вредна за природата, за живеещите наблизо хора и за развитието на спа туризма във Велинград.  Наличието на волфрамови мини в близост би довело със сигурност до отлив на туристи.


Пловдивската фирма "Ресурс" АД, свързана с КЦМ е вносител на инвестиционното намерение за разкриване на мини за добив на волфрам в района на курорта. Първоначалният проект бе променен няколко пъти. Отпадна идеята там да се построи фабрика и се реши скалната маса да бъде товарена директно в подземния рудник и транспортирана по обходен маршрут до Елшица. Там КЦМ има обогатяваща фабрика за меден концентрат. КЦМ има инвестиционен заем в размер на 47.5 млн. евро от УниКредит Булбанк. Връщането на парите зависи от разработването на волфрамовата мина и по тази причина е жизненоважно за инвеститора.


Волфрамът може да удвои риска от инсулт.  Редкият светлосив метал е особено опасен за хора под 50 години. Според експерти увеличеното разпространение на вредния метал може да представлява опасност за здравето и на бъдещите поколения, тъй като при производствения процес на продукти, в които се влага волфрам, малки количества от метала попадат в околната среда, замърсявайки реки и обработваеми земи. С всяка година използването на волфрам в ежедневието се увеличава, тъй като се съдържа както в телефоните, така и в компютрите и електрическите крушки. В момента някой хора имат по-високи нива на вредния метал в кръвта си, отколкото други. След проведено изследване във Великобритания става ясно, че хората с високо количество волфрам в организма са изложени на два пъти по-голям риск от инсулт, независимо от типичните рискови фактори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата