Свързани новини

01.12.2014 13:30

Незаконна сеч под закрила на държавата

Видян 1297 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унищожаването на горите е проблем, към който всички институции и управляващи, независимо кои са те, продължават да се отнасят с престъпна безотговорност.


Незаконната сеч е част от унищожението на горите, а щетите са не само за икономиката, бюджета, екологията и биоразнообразието. Те застрашават и начина на живот на хората.


Състоянието на вододайните зони и на язовирите - безводието и наводненията, са част и резултат от това унищожение.


Безобразията в горите се извършват от години пред очите на горските служители, на местната и изпълнителната власт. Те не правят нищо – от страх от физическа саморазправа, от страх от санкции от началниците им, заради лични облаги.


В много случаи държавните горски служители прикриват незаконната сеч на фирмите, като не санкционират нарушенията или извършват документни престъпления, за да ги прикрият.   


Затова държавата, най-големият собственик на горите, не знае колко е незаконната сеч. Признание за това са различните числа, които министър, зам.-министър на земеделието и шеф на Изпълнителната агенция по горите съобщават.


Признава го министър Десислава Танева, която потвърди, че има „афера 19/45” и тя се е осъществявала с пари от незаконен дърводобив. Това значи, че държавата съучаства в престъплението. Какво стана с разследването на тази афера? Защо обвинените в корупция мълчат?


Системата не работи. Не работи в интерес на обществото и на горите. Тя обаче работи отлично в интерес на незаконното забогатяване на отделни хора, създава корупционна среда, развращава отношенията между бизнеса и политическа власт.  


Пример в това отношение е община Самоков, където председателят на общинската бюджетна комисия е собственик на фирма за дърводобив. Така един и същ човек разрешава сечта, изпълнява я и контролира изпълнението на всичко това.


Предложените нови две мерки – поставянето на пластмасови пластини с номера на трупите и създаването на мобилни контролиращи екипи, макар и да показват добра воля, са действие на парче.


Унищожаването на горите може да спре само със създаването на цялостна икономическа и екологична визия за развитието на горския сектор и дългосрочна национална стратегия за горите. Необходим е нов закон, в който горите да са еднакво защитени както от частния интерес, така и от интереса на партии и отделни представители на институциите.


Първите стъпки в тази посока би трябвало да са:


- временно спиране на износа на дървесина


- ревизия на горите, за да се установи истинското състояние на горския фонд,


- наказания за всяко установено нарушение, които ще имат и превантивен характер


- създаване на „кризисен щаб” за ограничаване на щетите от бедствието в горите, докато бъде изградена устойчива, независима и работеща система за контрол, опазване и използване на горския фонд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и