Свързани новини

27.11.2014 14:18

Получаваме 10,5 млн. евро от фонд Солидарност

Видян 1866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От заявените от България 300 млн. евро от европейския фонд „Солидарност“, страната ни ще получи 6 на сто или близо 10,5 млн. евро. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних.


„Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в МРРБ и това трябва да стане до 20 декември”, каза Павлова. Целта на фонд „Солидарност“ е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година.


„Предстои да бъдат разработени правила за работа на фонда и звеното да бъде одобрено от Европейския парламент. Успоредно с изчакването на одобрението на фонда ще работим с общините по приоритизирането и прецизирането на проектите“, увери регионалният министър. Между подадените проекти за Варна са двата отводнителни канала в Аспарухово, където имаше и човешки жертви. „Хората, които живеят там имат нужда от нашата подкрепа“, каза още Павлова.


32 млрд. лв. са средствата, които България може да получи до 2020 г. по новите оперативни програми в програмния период 2014 - 2020.


Като част от основните приоритети и като регион, към който имаме основни ангажименти, които ще изпълним, безспорно е изграждането на автомагистрала „Хемус“, заяви министърът. „Имаше много интерпретации по тази тема, уверявам ви - автомагистрала ще има“, категорична беше Лиляна Павлова. Тя посочи още, че при посещението й в Брюксел са научили, че магистралата не е предвидена за финансиране с европейски фондове.


„С европейски средства ще довършим автомагистрала „Струма“ по трите й ЛОТ-а, а със спестените средства от търгове ще строим част от „Хемус“, стана ясно от думите на министъра. Правителството е взело решение на този етап да не чака спестявания, а да стартират строителството на северната магистрала със средства от бюджета и то още от следващата година. Още догодина първите два ЛОТ-а или 60 км от Ябланица до Ловеч ще бъдат стартирани. Индикативната им стойност е 185 млн. евро. „Имаме твърдото намерение да довършим и Шумен-Белокопитово“, посочи строителният министър. Павлова уточни, че строителството на този участък е било обезпечено със средства, заделени със специално правителствено решение през март 2013 г. „Впоследствие тези пари са били пренасочени към други проекти и досега са разплатени едва 5 млн. лв. А всъщност са необходими 40 млн. лв., за които ще търсим външно финансиране“, допълни тя.


„Следващият ни приоритет е създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища“, обяви Павлова и увери, че програмата ще започне със сериозен финансов ресурс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.