Свързани новини

25.11.2014 15:01

До края на годината отпушват газовата връзка с Румъния

Видян 1091 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на тази година трябва да бъде намерено решение на техническия проблем, който възпрепятства изграждането на интерконекторната връзка между България и Румъния.


Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков.


В момента пречка пред изграждането на газопровода е заседнала тръба под Дунав, която специалистите, по думите на Темелков, още не са намерили начин да извадят. Очаква се експертиза по въпроса да бъде предоставена и от международни компании. Такива думи обаче шефът на газопреносната ни мрежа говореше и в края на юли. Както тогава, така и днес, той не се ангажира с конкретен срок за окончателното въвеждане на интерконектора в експлоатация.


Пред журналистите Темелков заяви, че все пак всичко останало по проекта, което е разположено наземно на териториите на България и Румъния е построено и, че когато посоченият проблем бъде преодолян, ще са необходими две седмици за цялостното приключване.


Очаква се, когато тръбата заработи да имаме достъп до природен газ в обем от поне 0.5 млрд. куб. м годишно.


Днес Темелков заяви, че вече има договорености с Румъния, така че връзката да може да се използва, както за доставки в Румъния, така и за такива към България, които не бяха ясно гарантирани предвид това, че северните ни съседи трябваше да подобрят мрежата си.


Предпроектното проучване за газовата връзка с Турция се очаква да започне до средата на следващата година. Пари за това са осигурени от Европа и са в размер на около 120 хил. евро, обясни Темелков.


Шефът на Булгартрансгаз говори и за финансовото състояние на дружеството, което по първоначални данни имаше над 50 млн. лв. в злополучната КТБ. Темелков посочи, че и те са участвали в процеса на цедиране и прихващане на задължения, но не посочи, дали те са довели до конкретен резултат.


Това показва, че в определените за "вторични далавери" механизми са участвали и държавни дружества. Тази информация бе оповестена преди около месец и от синдика на КТБ Станислав Лютов.


На въпрос дали се охранят добре обектите на „Булгартрансгаз" и има ли опасност за тях във връзка с акцията на ДАНС срещу предполагаеми сътрудници на "Ислямска държава" той посочи, че имат стратегия за управление на сигурността и риска в дружеството.


„Взети са мерки за охраняване на надземните ни съоръжения и нямаме притеснения", каза още Кирил Темелков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни