Свързани новини

25.11.2014 14:28

ЕК одобри подкрепата за ПИБ

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия одобри подкрепата за Първа инвестиционна банка, напук на отново подетата срещу нея кампания в България от видни храненици на Америка за България и представители на Зеления октопод. Топикономистът Владимир Каролев съобщи: „Току що, Европейската Комисия официално одобри преструктурирането на плана за Първа Инвестиционна Банка. Прес-съобщението е много важно, тъй като:


1. Потвърждава назначаването на независим надзорник на ЕК в ПИБ, което я превръща в най-строго контролираната банка в България.


2. Препотвърждава и то няколко пъти, че проблемът, довел до ликвидния риск, не е и никога не е бил в самата ПИБ, а следствие на създадената от външни фактори паника около КТБ. Европейската Комисия изрично посочва електронни съобщения като факторът, прехвърлил риска през юни от КТБ към ПИБ.


3. Потвърждава, че причината за удължаването на срока на държавния депозит е опасността не само от дестабилизиране на самата банка при изплащане сега, а и на цялата банкова система. Както много пъти писах, ПИБ могат да изплатят депозита веднага, но това е в разрез с консервативните практики на Европейската Комисия в банковия сектор и самата ЕК е против.


4. Няма нови депозити за ПИБ. Просто се удължава срока на стария. Българската държава рефинансира своя стар заем с нов заем и ще спечели от разликата в лихвите.


5. ПИБ няма да изплаща дивиденти и да придобива нови дружества за срока на депозита.


Текстът на прес-съобщението е тук: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-2124_bg.htm


Надявам се след тази напълно официална информация, развиването на теории на конспирациите да спрат. Всичко е черно на бяло, публично, контролирано от Европейската Комисия и така ще си остане за 18 месеца. Българската банка е била жертва на външни рискове и външна атака (официално признато от ЕК) и сега следва плана и пътя си към възстановяване, като вече е успяла да възстанови депозитите на граждани и домакинства.


P.S. От самото прес-съобщение си личи и кой е бил прав и крив през последните месеци в анализите си на ситуацията за ПИБ. Броячите на делфини и биволите вероятно ще обявят, че Еврокомисарят Вестагер е рептил, дошъл от друга галактика да унищожи българското кисело мляко и детронира българската кандидатка от полагащото й се титла на Мисис Свят.


P.S. 2 Няколко минути по-късно, бившият кандидат за Европарламента Атанас Чобанов от Бивол, също така и кандидат на Зелените за депутат, е нарекъл еврокомисар Вестагер по този повод "лемур". Без коментар”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци