Свързани новини

25.11.2014 14:08

БВП ни е 47% от европейския, а заплатите - 4 пъти по-малки

Видян 1329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бизнес и синдикати имат различно мнение за това дали трябва да се вдигне минималната работна заплата на 400 лева, предава днес.бг.


Според председателя на БСК Божидар Данев има непрекъснато растяща администрация и бюджетни заплати, а лидерът на КНСБ Пламен Димитров смята, че е крайно време да се вдигнат доходите, защото работодателите сега плащат доста под средноевропейските заплати.


„Младите хора искат да бъдат на държавна служба, а не да бъдат предприемачи. Само 8% от завършилите висше образование искат да бъдат предприемачи и да произвеждат добавена стойност. 45 хиляди са били хората в администрацията преди три години, а сега са 53 хиляди. Ние сме в една социалистическа примка и мислим как държавата да ни реши проблема”, коментира Данев по Нова телевизия.


„През последните 25 години брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1/3, а заплатата е 80-90 процента от това, което е била, спрямо покупателната способност. Освен това разходите за труд на работодателите у нас, в това число заплати и осигуровки, са 3,7 евро на час, а средно за Европа са 23,7 евро. БВП у нас е 47 на сто от средноевропейския и ако сметнем, излиза, че произвеждаме наполовина по-малко, а получаваме четири пъти по-малко“, мотивира се Пламен Димитров.


Според Данев обаче, след като средната работна заплата в България е 809 лева, а заплатата в бюджетните предприятия е по-висока от заплатите в частния сектор, излиза, че тези, които произвеждат добавена стойност, получават по-малко от тези, които са на държавна служба.


Той напомни, че средната работна заплата в IT сектора и далекосъобщенията е 1750 лева, 1466 лева е в сферата на финансите и застраховането, но в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” средната работна заплата е 555 лева. Данните за отделните региони показват, че докато средната работна заплата във Видин е 564 лева, в София тя е 1070 лева.


„Заради това няма хора във Видин. В Италия има цели градове и села от Видин”, каза от своя страна лидерът на КНСБ.


„България е втора година в дефлация, икономиката върви надолу, две поредни тримесечия спада потреблението на хранителните стоки, намалява общият доход и общият разход на домакинствата, средната заплата за страната расте с по-малко от 2%. Това са данни, които някой трябва да оценява”, отбеляза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци