Свързани новини

23.11.2014 15:11

Пред фалит са големи застрахователи

Видян 1970 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автосервизите вият на умряло. Големи застрахователи бавят вече 4 месеца пари за ремонти на коли, ударени от юлската градушка. Дупката е огромна и по оценки на хора от бранша се движи между 60 милиона и 100 милиона лева, което е огромна сума за българския пазар. Ако не се вземат спешни мерки, а при състоянието на банковия сектор това изглежда на практика невъзможно, ще фалират или сервизите, или някои видни застрахователни компании. Нещо повече – възможно е кредитни институции у нас не само да не могат да помогнат, ами дори да пострадат от новата криза на пазара, поради връзките си със застрахователи. И по този начин дефицитът на пари в застраховането да се стовари тежко върху някои родни банки, които без друго си имат грижи.

Най-тежък все пак е ударът за няколкото застрахователни компании, които са се специализирали предимно в транспортни и по-специално в авторускове. Имената им са добре известни на всички. 

Грандовете на пазара, които имат възможността да балансират, понеже вадят пари и от покриване на рискове в индустрията, и от домове, и от животозастраховане са по-добре. Но и те имат някои ликвидни проблеми и главоболия, твърдят браншовици. И припомнят, че градушките лятото удариха и недвижимости, а последвалите наводнения създадоха допълнителни харчове за сектора и то с милиони. Застрахователите само могат да се радват, колкото и парадоксално да звучи това, че българите нямат особено висока култура в тази област, а и финансова възможност да правят пълно покритие и да се осигуряват срещу бедствия с полици. Ако имаха, сега застраховането вече щеше да е потънало някъде между Аспарухово и Мизия. 

Както винаги се случва в България, за да не потънат богатите, ще плащат бедните. На застрахователния пазар вече открито се говори за поредно вдигане на цените. При автозастраховките се чува са увеличения в рамките на 15-20 на сто. Тъй като застраховките за колите са задължителни, очаква се хората, изпаднали от пазара, поради невъзможност да плащат, да не бъдат голям процент и такава стъпка реално да вкара поне част от липсващите десетки милиони в касите на компаниите. 

За собствениците на стари брички ще се получи парадоксална ситуация – автомобилите им за по 200-300 лева ще струват, колкото застраховките, ако не и по-малко. Но нали България е страната на чудесата!

 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и