Свързани новини

20.11.2014 11:34

Съкровища за 165 млн. евро показваме в Лувъра

Видян 1236 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съкровища за поне 165 милиона евро ще покаже България в Лувъра. Това е общата застрахователна оценка на иначе безценните за страната ни културно-исторически паметници, които ще изложим догодина в Париж.


325 експоната с общо 1628 предмета ще блеснат в най-престижния музей, пише "Стандарт", цитиран от Money.bg.


Бижуто на експозицията е Панагюрското злато, което трябва да бъде застраховано за 50 милиона евро. Изложбата е големият удар на министъра на културата Вежди Рашидов. Той лично договори провеждането й по време на първия си мандат.


"Антична Тракия. Адриското царство" ще бъде открита на 15 април 2015 г. и се очаква да остане до 20 юли. За този период според прогнозите на френската страна чудесата на траките ще бъдат видени от общо 4 милиона туристи. Пътешествието на културно-историческото наследство на страната ни ще бъде възможно с държавна гаранция.


Парижани и гостите им от цял свят ще се дивят на най-красивите тракийски злата. Те ще се любуват на бисерите на Рогозенското, Боровското, Летнишкото съкровище, на накитите от Златиница и уникалните находки от Могиланската могила.


Но истинският хит ще е бронзовата глава на Севт III. За да напусне страната ни, тя получава застрахователна оценка 13 милиона евро. За първи път извън България ще бъде представено златото на гетите, открито от проф. Диана Гергова в гробницата в Свещари.


Очаква се още 10 световни музея да предоставят експонати от българските земи, които се пазят при тях. Но за тази част от експозицията отговаря френската страна. Целта на изложбата е да представи не само златото на траките, но и целия им бит, отношенията им с другите цивилизации по това време - гръцка и персийска. Затова до ослепителния блясък на тракийското злато ще бъдат подредени бронзови монети и огромно количество керамика.


Техническата част по организацията на изложбата е поверена на НИМ, каза директорът на музея проф. Божидар Димитров. Експертите му се занимават със събиране и подготовка за изложението на вече набелязаните експонати.


Ще бъдем 100 процента готови до началото на март, увери проф. Димитров. Той особено се гордее с факта, че в Лувъра ще бъде показана статуя на курос (юноша атлет) от Атия. Това е най-старото подобно изображение по Българското Черноморие. Скулптурата е от VI век преди Хр.


Френската страна плаща реставрацията на предметите. Предвидената сума е 300 000 евро, но договорът с Лувъра все още не е подписан. За да стартират реставрационните дейности, министърът на културата Вежди Рашидов вече се е разпоредил да бъдат отпуснати 16 700 лв.


Единственото бижу, което парижани няма да видят, е златната маста на Терес. Тя не се вписва в идейната концепция на изложението, затова остава в България, каза кураторът проф. Тотко Стоянов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови