Свързани новини

19.11.2014 10:31

Кашкавал-менте пълни щандовете

Видян 2968 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 35-40% от кашкавала по магазините у нас е менте. След руското ембарго пазарът е залят с жълти сирена, които се преопаковат тук с етикети "кашкавал". Имитацията прилича на кашкавал и е с такъв вкус, коментираха от Асоциацията на млекопреработвателите в България.


Вносът на жълти сирене е главно от Полша, Чехия, Холандия и Германия, предава дартснюз. Заради руското ембарго те се предлагат на много занижени цени. Въпросните продукти се разфасоват в наши предприятия, слага им се български номер и потребителят се заблуждава, че това е кашкавал, обясниха още от Асоциацията. Според българското законодателство подобна практика е недопустимо, а освен данни за предприятието, което преопакова продукта, трябва да е ясен произходът му.


Това обаче лесно може да се провери от контролните органи, ако искат да си свършат работата. Ако едадено предприятие произвежда 100 килограма кашкавал, а пласира 4-5 тона, цифрите могат да се видят от документацията, обясняват спецовете. Жълтите сирена на българския пазар основно са внос от Полша. Страната е сред големите производители на мляко и търпи негативи от руското ембарго. Затова от Полша и Чехия, както и още няколко страни, членки на Европейския съюз, търсят реализация на занижени цени извън техния пазар - в България и Румъния.


Вместо кашкавал на потребителите се предлагала и нискокачествена гауда с високо водно съдържание. От 1 септември земеделското министерство започна да събира заявления от фермери, пострадали от руското ембарго. След забраната, въведена от Русия за внос на някои селскостопански продукти от ЕС, Европейската комисия предложи временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на зеленчуци и плодове.


Целта е да бъде намалено предлагането на общия пазар. Това става чрез изтегляне на продукция или предотвратяване на пускането й. Очаква се това да облекчи натиска върху цените. Производителите могат да получат подпомагане за изтеглени или непредложени на пазара реално произведени (може и неприбрани), годни за консумация плодове и зеленчуци. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и