Свързани новини

18.11.2014 14:51

Фандъкова: Рано е да кажа дали пак ще се кандидатирам, в ГЕРБ има и други достойни

Видян 2560 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

В отчет за 5-годишнината от встъпването си в длъжност като кмет на София Йорданка Фандъкова заяви: „Преди пет години поех отговорността да стана кмет на София с обещанието, че нашият град попада в добри ръце. И с амбицията да помогна качеството на живот за всички нас да стане по-добро. Поставих си задачата да работя за хората на София и по тази причина ще започна отчета си именно от онова, което е най-видимо за тях.


В първите дни като кмет споделих своето разбиране, че един град е толкова добър, колкото е добър за своите деца. Никога преди, дори при социализма, в София не са изграждани 49 детски градини за 5 години. Изключително горда съм с този резултат. Като учител по призвание, не мога да не отбележа също, че за първи път от четвърт век София успя да построи три нови училища. Други 76 сгради бяха направени енергийно ефективни. Инвестициите на Столичната община в тази кауза - по-добър живот за нашите деца, са над 120 милиона лева и всеки в екипа ми ще ви каже - през тези 5 години това беше приоритет в нашата работа.


За възрастните ни съграждани създадохме 24 нови клуба на пенсионерите, за инвалидите - други 25 средища.


8 милиона лева инвестирахме в нова апартура за здравните заведения на общината. Нашите болници не са в криза, реформата в сектора сме я извършили безболезнено и безшумно.


Голям проблем на нашия град са бездомните кучета. Обещах видими резултати и те са налице. Според преброяване на авторитетна европейска организация в момента броят им е наполовина спрямо предишното преброяване. Общината не само потърси международна подкрепа за решаването на тази болезнена за мнозина тема, но и я получи. Ние не само изградихме приюти за 2000 кучета, но и осигурихме цивилизовано отношение към животните, вместо да ги тровим и да ги застрелваме. Оказа се, че този подход работи много по-добре от силовия.


За мен като кмет екологията винаги е била изключително важна, защото София е зелен град и това е едно от най-големите й богаства. Засадихме повече от 6000 дървета, направихме 2 нови парка, а доста от съществуващите ги преобразихме и разбирам чужденците, които се влюбват от пръв поглед в града ни заради тях!


Разбира се, много важно е да кажем, че София е инвеститор №1 в България в тежките години на криза. Най-мащабният проект, който продължихме през тези 5 години е метрото. Можем да се похвалим с 13, 1 км нови трасета за метрото и 13 нови метространции, а както знаете в следващата половин година подземната железница ще има още 9 км и още 9 станции, защото подземната железница ще стигне до летището и до бизнеспарка. С това е свързано и изграждането на 4 модерни буферни паркинга, за които толкова години софиянци настояваха, но чието ефективно използване заедно трябва да насърчим. Трудно е да се изброят всички ремонти на булеварди, мостове и кръстовища на 1 и 2 нива, които успяхме да реализираме. Хората пътуват по тях всеки ден и се надявам, че оценяват нашите усилия. Разбира се, има още много какво да се направи в тази посока и ние не преставаме да работим за позитивна промяна всеки ден.


327 км нов водопровод и канализация остават скрити за гражданите, но това е важна стъпка за подобравянето на качеството на живот в нашата европейска столица.


През тези 5 години с хората от моя екип имахме една мисия, на която посветихме много усилия. И независимо от чуждите оценки, се радваме на плодовете от отдадеността си на културата и изкуството. Помогнахме на много съвременни творци от всички поколения за сбъдването на техните проекти. Показахме по най-добрия начин нашето хилядолетно културно – историческо наследство. Инвестирахме 6 млн. в Ларгото, още 3 милиона - в други археологически обекти като специално ще отлича музея под Света София и гробницата на Хонорий - нещо, с което всички ние сме много, много богати.


Благодаря на хората на София за търпението и подкрепата”.


На въпрос на 19’ дали при толкова свършена работа кметът на София ще се кандидатира за нов мандат, Йорданка Фандъкова коментира многозначително: „Не съм решила още дали да се кандидатирам за трети мандат. Рано е да се каже.... Убедена съм, че има много достойни хора в ГЕРБ, които биха могли да приемат предизвикателството”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния