Свързани новини

18.11.2014 12:04

Заливат ни с евтини европържоли за Коледа

Видян 1142 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на свинското месо пада вече няколко месеца след въвеждането на руското хранително ембарго и магазините у нас са залети с евтини мръвки, показа проверка. Обезкостен бут може да се намери по 6,50 лева за кило, на подобна цена вървят дори вратни пържоли, които се предлагат на промоция. „В момента цените на свинското имат нисходящ тренд и това се дължи на ембаргото”, уточни д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. 30 на сто от месото, произвеждано в Западна Европа беше предназначено за Русия, а сега се търси пазар на тази стока по другите държави на стария континент, пише "Монитор". Голяма част от него се насочва към източните пазари и това натиска нашите цени, категоричен е производителят. В понеделник свинското месо живо тегло беше 2,40-2,50 лева за кило без ДДС, а трупното е около 4,50 лева също без данък добавена стойност.


„Евтиното свинско месо по магазините при всички положения е обработено”, категоричен е д-р Караманов, който е бивш зам. генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба и шеф на асоциацията на индустриалните свиневъди. „Няма начин в магазинната мрежа 100% месо да струва 6,50 лв./кг, както се продава все по-често в супермаркетите. Тази цена се постига само чрез физическа намеса, като се увеличава рандеманът на месото с добавяне на вода и различни хранителни добавки. Коректно е обаче в този случай на етикета на витрината да пише какво съдържа месото. Другият проблем е, че продуктите произведени за българската търговска мрежа се подготвят по заявка на нашите търговци, които определят предварително колко добавки да има в продукта”, коментира експертът. Между 20 и 30 на сто от съдържанието е допълнително добавена вода и различни химически съставки. Заради този натиск и нашите производители са принудени да заготвят месо с аналогично качество.


Контролът и съобразяването с нормативната база е изцяло в ръцете на агенцията по храните, каза още д-р Караманов. Той е категоричен, че няма вредна добавка. Има определена концентрация за всеки продукт, над допустимите стойности тя е изключително вредна за човешкото здраве и трайно уврежда човешкото здраве.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион