Свързани новини

17.11.2014 15:01

Кабинетът повиши прогнозната загуба на европари на 220 млн. евро

Видян 972 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Бойко Борисов е вдигнало прогнозата за риска от загуба на европейски средства до 220 млн. лв. в края на годината. Това е с около 30 млн. евро повече спрямо разчетите, направени от служебното правителство на Георги Близнашки, предава Mediapool.


 Причината за влошаването на прогнозата е плоската финансова корекция по оперативна програма "Околна среда", за която няма да има време да бъде усвоена до края на годината, както и повишаване на оценката за загуба на средства по програма "Регионално развитие".


 Ако правителството на Борисов не успее да минимизира риска, загубата на средства ще е най-голямата за изминалия програмен период 2007 – 2013 г.


 До момента най-голямата загуба на евросредства беше през миналата година - 62.8 млн. евро.


,,Свикнали сме с мисълта, че загуба на средства ще има, имам анализ на риска до ниво евроцент, но няма да обявя число, за да не настане демотивация сред чиновниците", каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред бТВ. По думите му правителството ще работи за това тази година да приключи с колкото се може по-малка загуба на средства и за размразяването на парите по програма "Регионално развитие" до края на годината или в първите дни на 2015 г.


 Без риск от загуба на средства в края на годината са само три програми – "Транспорт", "Конкурентоспособност" и "Човешки ресурси".


 По оперативните програми "Административен капацитет" (ОПАК) и "Техническа помощ" рискът е сведен до минимум, като управляващите органи на двете програми са обещали да няма загуба на средства в края на годината. По оценка на Европейската комисия рискът по ОПАК бе за около 7 млн. евро. На около 2.7 млн. евро беше определен рискът от загуба на средства по програма "Техническа помощ" по време на служебното правителство на Георги Близнашки.


 Най-проблемната и с най-голям риск от загуба на средства се очертава Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Оптимистичните прогнози при нея са, че ще бъдат загубени около 73.6 млн. лв., а песимистичните се оценяват на над 100 млн евро.


 Най-големият риск обаче остава сертифицирането на направените разходи за над 1.6 млрд. лв. през изминалата година. Причината е, че все още не е избран одитор, защото компанията "Гранд Тортън" обжалва процедурата, обявена от служебното правителство. "Гранд Тортън" не бе поканена в поръчката с пряко договаряне.


 По програма "Рибарство" рискът от загуба на средства се оценява на около 6.6 млн. евро.


 Заради забавеното изпълнение на завода за боклука на София рискът от загуба на средства по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в края на годината се оценява на близо 82 млн. лв.


България обаче ще поиска от Европейската комисия да бъде направена отсрочка в усвояването на тези средства заради форсмажорни обстоятелства – прекалено дългото обжалване на процедурата по избор на изпълнител.


 Рискът от загуба на пари по ОПОС обаче се е повишил през ноември, заради финансовата корекция от 156 млн. лв. Тези пари не се губят, а се дава възможност на България да ги усвои, като до края на тази година това трябва да стане за около 30 млн. евро, твърдят евроексперти. В същото време обаче времето е прекалено малко, за да бъдат оползотворени тези средства и има риск да ги загубим.


 Другият нерешен въпрос остава с признаването на ДДС като допустим разход по водните проекти, което също създава риск от увеличаване на размера на загубените средства в края на годината.


С около 20 млн. евро е завишена прогнозата за риска от загуба на средства по оперативна програма "Регионално развитие". По времето на служебното правителство оценката беше за 18 млн. евро загуба, докато в момента се оценява на около 38 млн. евро, сочат данните, с които Mediapool разполага.


 Причина са спрените плащания по две от осите на програмата – за градско възстановяване и за туризъм. Заради извършваните допълнителни проверки по тях, не се одобряват достатъчно суми за плащане, за да се минимизира риска.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата