Свързани новини

17.11.2014 14:08

Искат по-тежки присъди за иманярство

Видян 1186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България получава 1 млрд. лева приходи от културен туризъм у нас. В същото време обаче престъпленията с културни ценности нарастват, а 70 на сто от земята е разорана именно с цел търсене на археологически богатства.


Това показват данни от проучване „Противодействие и бездействие срещу престъпността с културни ценности в България - мащаби, обществени цена и обществена опасност, (не) ефективност на държавата в противодействие", направено от Асоциация „Форум".


„И сега ако отидем във Видинско, ще видим как копаят поне трима иманяри", посочи на пресконференция д-р Щерьо Ножаров от Асоциация „Форум" и обясни, че именно в регионите с най-ниска безработица хората търсят ценни монети дори, за да спечелят 10 лева.


Потенциалът на страната ни да пълни хазната си благодарение на културен туризъм е пет пъти повече от това, което в момента печели, е друг извод на изследването. Експертите са на мнение, че с тези приходи могат да се стабилизират държавните финанси и да има повече пари за здравеопазване, заплати, пенсии.


„Трябва да се работи обаче за опазване на културно-археологическото ни наследство", заяви д-р Ножаров. В същото време обаче престъпленията с културни ценности се водят като леки престъпления и се наказват с лишаване от свобода до пет години.


„Само един човек годишно обаче влиза в затвора именно заради иманярство и унищожаване на археологическото наследство", посочи д-р Ножаров и добави, че на фона на това е ясно, че у нас има поне 5000 активни иманяри.


„Законодателството по отношение на иманярството е пробито и има мащабни пролуки, които дават възможност на адвокати да защитават и спасяват иманярите у нас", обясни експертът от Асоциация „Форум" и подчерта, че тези пролуки са очевидни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат