Свързани новини

12.11.2014 17:18

40 млн. литра нелегална ракия тровят народа

Видян 2288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Истинско море от нелегални концентрати и особено ракия заливат пазара. Очаква се истински бум по празниците, които започват след броени седмици, когато консумацията бележи своя връх. Какво сочи безпристрастната статистика? Хората у нас пият горе-долу по равно хубави продукти и отровни ментета!


В България между 180 000 и 200 000 тона грозде годишно се преработват за легален алкохол. Малко по-малко 150 000 – 170 000 тона отиват за нелегално производство в домащни или полудомашни условия. По оценки на Българската лозарова-винарска камара от тях 40 милиона литра стават на нелегална ракия. Освен стотиците милиони левове, които не влизат в хазната – а значи за болниците, децата, пенсионерите, това огромно море от алхимичен концентрат трови здравето на нацията.


Експертът проф. Маринов обяснява: „Производството на ракии, приготвени вкъщи, значително се отличава от понятието за домашно производство на други продукти - например на компоти или луканка. Тях домакинството си ги прави от суровините до крайния продукт - запечатва, опакова, стерилизира, суши. Цикълът е затворен. Но при производството на домашна ракия този подход не може да се приложи. Какво се случва? В домашни условия се реализира първата част на производството - преработка на суровините до ферментирали продукти. Като свърши този процес, се преминава към втората част - отива се в т.нар. дестилерии. Много често ракията от казана не става за нищо, а в определени случаи консумацията е вредна и опасна.  Производството става при неконтролирани ферментационни условия. Крайните продукти от ферментацията, освен етанол и други полезни вещества, включват и вредни компоненти. Между тях на първо място са метанол (метилов алкохол), циановодородна киселина, (която се появява само при преработката на костилкови плодове), завишени количества на висши алкохоли - пропилов, изобутилов, изоамилов и други. Натрупват се летливи мастни киселини - оцетна, пропионова, маслена, валерианова и др. Тези вредни вещества при дестилацията на ферментиралите материали преминават в ракиите и вредят на консуматора, стига се до отравяне. Метиловият алкохол  вреди на зрението и на много органи, циановодородната киселина е силно отровен компонент. За един човек със средна телесна маса отровната доза е 50 милиграма. Висшите алкохоли при прекалена консумация са канцерогенни, влияят негативно върху нормалното функциониране на човешките органи, в това число и на мозъка. Летливите мастни киселини в завишени количества пречат на нормалното функциониране на органите и най-вече на черния дроб. Затова не бива да се рискува, а да се знае, че качествена ракия се получава от промишлено произвеждани ферментирали продукти.


В заводите има звена за отделяне на вредните компоненти или потискане на преминаването им в ракиите. В обикновените дестилационни апарати за домашна ракия има само дистилационен съд и охладител, което не пречи вредните вещества да преминават в напитката, а след консумация в организма. Не съм лекар да изброя специфичната атака на всяко вещества, но нормативите показват висока степен на вредност. При производство на домашна ракия, натрупаните вредни вещества от некачествена преработка на суровината не се елиминират, а се концентрират в напитката. Отстраними са със съвременна техника в дестилериите на заводите”.


Мнозина очакваха, че шльокавицата, както още е позната домашната грозданка – НЕКА НЕ Я НАРИЧАМЕ РАКИЯ, ЗАЩОТО Е ОБИДНО, ще отмре с края на соца и Бай Тошо. Ала тя ги надживя. Защо в страни като Франция и Италия не правят подобни експерименти със здравето си? Толкова глупави ли са? Отговорът е ясен – едва ли. Изобщо да не говорим на какви системи на здравоеопазването разчитат.


Така че следващия път, когато на пазара ви изкушат с „домашна ракия”, помислете много внимателно дали да си запазите здравето или да спестите два лева?!


Дали искат да ви направят услуга или ще ви натровят и няма да можете да потърсите сметка на „производителя”?! Проблемите от шльокавица не само, че са задължителни,  но са и безнаказани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!