Свързани новини

04.11.2014 16:25

Фалит на КТБ излиза по-скъп от спасяването й

Видян 1458 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международните кредитори на Корпоративна търговска банка предупредиха българските власти вчера, че ако се допусне банката да фалира, това ще излезе на държавата по-скъпо, отколкото ако тя бъде спасена. Всичко това е с оглед на съдебните искове.


В писмо до българското правителство и БНБ, цитирано от Ройтерс, група от облигационeри на КТБ призова властите да преразгледат спасителната оферта, която беше предложена от инвеститори през миналата седмица. Предложението впоследствие беше отхвърлено от парламента. Писмото също така обвинява БНБ, която през юни пое контрола над КТБ, за действия, които са проява на “небрежност или умишлена измама”. Облигационерите предупреждават за опасността от заразен ефект, ако БНБ отнеме лиценза на КТБ, като решението на Централната банка се очаква в рамките на следващите няколко дни.


“Цената на фалита ще надхвърли далеч и най-високите допускания по отношение на размера на държавната помощ, необходима за спасяване на банката и на нейните вложители”, се казва в писмото. Облигационерите твърдят, че отнемането на лиценза на КТБ ще принуди стотици бизнеси да затворят, ще доведе до загуба на работни места и може да хвърли страната в рецесия. Освен това вземанията на вложителите и кредиторите ще дадат основание за съдебни дела, които ще се проточат с години, смятат още те.


В нощта на понеделник срещу вторник стана ясно, че се е появил нов кандидат-спасител на КТБ. Той бил готов да рекапитализира КТБ като осигури до 5,2 млрд лв. За целта дори се водели преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа и акционерно участие. От името на тайнствените инвеститори като председател на групата се е подписал Никола Сукманджиев. До момента той не е известен в медийното пространство и не се знае кои финансови институции стоят зад него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп