Свързани новини

30.10.2014 14:54

Украйна започна да ни краде от газа

Видян 803 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

,,Налягането по тръбата с газ, идваща от Украйна, падна изведнъж. Без предупреждение. Кризисният щаб не е спирал да работи", увери вицепремиерката Екатерина Захариева


Има намаление на налягането в тръбата, по която получаваме газ от Украйна, но страната ни може да изпълнява всички ангажименти по доставка и пренос на газ.


Това коментира пред журналисти вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева, която откри Петата енергийна международна конференция в София, предаде БТА.


"В момента налягането по тръбата е 34 бара, нормално е то да не пада под 38 бара, но това не означава, че ние не успяваме да изтегляме колкото ни е необходимо", каза Захариева.


По думите й въпросът е налягането да не пада под 28 бара.


Вицепремиерът каза, че към България не са били отправяни предупреждения, че ще бъдат намалени доставките на газ.


"Ние следим информацията непрекъснато, подготвени сме за подобна ситуация, следи се ежедневно и налягането по тръбата, кризисният щаб не е спирал работа", увери вицепремиерът.


На въпрос дали при това положение ТЕЦ "Варна" ще бъде оставен да работи и след 1 януари 2015 г., макар и да няма изградени сероочистващи инсталации, Захариера каза, че и според европейската директива, когато има криза, може да се направи изключение.


По думите й самата ЕК е препоръчала след провеждане на стрес-тестовете на енергийите системи на страните доколко са уязвими при спиране на газовите доставки от Русия, ТЕЦ "Варна" да остане да работи, както и да се ускори изграждането на интерконекторите (газовите връзки).


"За съжаление румънската връзка още не е готова, макар срокът да беше това лято", каза Захариева и добави, че през тази зима интерконекторът няма да може да бъде ползван.


В момента все още не е обявен конкурс за избор на нов изпълнител. Има уверение, че румънският консорциум ще се справи, но ако не успее, може би ще се върви към избор на друг.


При задълбочаване на кризата с руския газ в България може да се стигне до режим на тока, алармираха вчера синдикалисти и експерти от КТ "Подкрепа".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден