Свързани новини

29.10.2014 14:05

Нови правила за лекарствата в България

Видян 924 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството одобри промени в Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Съгласно предложената нова редакция, на административно-наказателна санкция (глоба или имуществена санкция) подлежат всички субекти по веригата, които продават лекарствени продукти, различни от образуваните по реда на закона.


Променят се и разпоредбите, отнасящи се до страните, в които цените на лекарствените продукти се използват като референтни за целите на ценообразуването. Общият брой и конкретните референтни държави се запазват. Предлаганите промени са Финландия и Дания да преминат от основните към допълнителните страни, а Естония (в основните) да бъде заменена с Латвия от допълнителните страни.


Предлаганите промени са в резултат на прилагане на нормативната уредба и установените редица трудности, свързани с търсенето на "цена на производител" в посочените страни, необходима за целите на българското рефериране и ценообразуване.


Предложението за отпадане на някои приложения към Наредбата и въвеждане на образци на документи, утвърдени от НСЦРЛП, е в синхрон с общите принципи на европейската регулаторна практика. Цели се Съветът самостоятелно да утвърждава формулярите с оглед по-бързото и ефективното административно обслужване, предаде БГНЕС. Прецизират се текстовете, свързани с въведения облекчен режим за образуване, респективно регистриране на цена, както и включване в Позитивния лекарствен списък на лекарствени продукти с разрешение за паралелен внос или паралелна дистрибуция.


Със създаването на ал. 7 в чл. 37 се запълва съществуваща към момента празнина в уредбата по отношение на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, на които е прекратено предсрочно разрешението за употреба, а има законова възможност да се разпространяват на пазара до изчерпване на наличните количества в рамките на една година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.