Свързани новини

29.10.2014 13:25

Йотингер вижда 50% шанс за газово споразумение между Русия и Украйна

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има шанс 50:50 за сключване на газово споразумение между Русия и Украйна днес. Това заяви енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер, предаде Ройтерс.


Йотингер каза пред германската телевизия ZDF, че е постигнато много до момента в тристранните преговори ЕС-Русия-Украйна, но запитан какъв е шансът за сключване на споразумение, той отговори: „50%".


Русия спря газа за Киев в средата на юни заради неизплатени газови доставки.


„Нужни са ни финансови ресурси за предварително плащане на новите газови доставки", поясни еврокомисарят и добави, че съгласуваната цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ между Украйна и руския „Газпром" при предплащане на доставките е справедлива.


Миналият петък руският президент Владимир Путин призова ЕС и САЩ да подпомогнат финансово Украйна да си плати задълженията към Русия за получения руски газ, които са в размер на няколко милиарда долара.


Йотингер ще се срещне с руския енергиен министър Александър Новак и украинския му колега Юри Продан около 14:30 часа местно време в Брюксел.


Договорено е до момента евентуално споразумение да действа до 31 март. Русия ще възстанови газовите доставки за Украйна при цена 385 долара за 1000 кубични метра. Киев ще трябва да плаща предварително за тях.


В замяна Украйна ще трябва да заплати 1,45 милиарда долара до края на октомври на Москва и 1,65 милиарда долара до края на 2014 година.


Москва е притеснена как Киев ще си заплати новите доставки газ, докато Украйна иска Русия да гарантира, че по-късно цената на газа няма да бъде променена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.