Свързани новини

29.10.2014 12:04

Храните с нови етикети от 13 декември

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз въвежда единен регламент за етикетиране на храните, който влиза в сила от 13 декември тази година. Цялата информация за продукта и неговите съставки ще бъде на едно зрително поле, включително срокът на годност.


Шрифтът ще е достатъчно едър, за да се чете. На бутилираните продукти информацията ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. Изрично ще бъдат написани и алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще се купува с указание къде е произведено. Няма да има подвеждащи рекламни надписи относно ползата на продукта за здравето, информацията трябва да е коректна и точна.


Регламент 1169 определя много стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет, информира БГНЕС. Първата му част е задължителна, отговаря на строго подбрани критерии, втората е доброволна и съдържа данни по преценка на производителя, които, обаче не бива да противоречат на изнесеното в първата.


Произведените в момента продукти ще се продават със старите етикети до изчерпване на количествата, след това, обаче следват санкции и те не са малки. През 2016 г. новите етикети вече ще бъдат задължителни, а глобата за нарушение ще бъде 5000 лв. за продукт.


Всичко това стана ясно на национален практически семинар в Университета за хранителни технологии в Пловдив, организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. Неговият председател Марияна Кукушева не скри истината, че половината бранш работи в сивия сектор. Тя каза още, че дъвките и бонбоните за деца "бъкат" от Нутрасуийт, забранен за консумация за бременни и малки деца в САЩ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец