Свързани новини

27.10.2014 17:28

Гаранционният фонд готов да покрие всички влогове в КТБ

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фондът за гарантиране на влоговете обяви, че ще може да покрие всички депозити до 100 000 евро в КТБ, които не са със специални условия. При това има вариант държавата, значи данъкоплатците, изобщо да не бъдат товарени с ново бреме. Това стана ясно от специално съобщение на ФГВБ.


За да се изплатят сумите на гарантираните влогове са необходими наличните 2,111 млрд. лв. плюс още около 1, 7 млрд. лв, с които Фондът в момента не разполага. ФГВБ съвместно с Министерството на финансите, български и международни кредитни институции подготвя различни варианти за финансиране на недостига от средства в съответствие с предвидените в Закона за гарантиране на влоговете в банките.


Три са възможностите за запълване на дефицита във Фонда за гарантиране на влоговете. Първият вариант е емитиране на облигации, обезпечени с държавна гаранция, и пласирането им на местния пазар. Емитирането на облигации обаче изисква промяна в Закона за кредитните институции, която може да бъде извършена бързо от новия парламент.


Според Владимир Каролев американската и британската практика е била точно такава, но там след помощта за банки,  Фондът получава част от капитала на дружествата. С реализацията на този сценарий банките ще станат частично държавна собственост.


Другите възможности, освен емитирането на облигации за финансиране на недостига от средства във Фонда, са заем от държавата или от международни банки. Според плана на институцията, след като влезе в банката, той ще може да направи ликвидни нейните активи, а те без обезценка са поне 6 млрд. лв. Каква е същинската им стойност в този момент никой не се наема да каже, но със сигурност е огромна – това са участия в големи фирми, много сгради, техника, авоари в България и чужбина.


Управителният съвет на ФГВБ ще избере най-подходящата комбинация от източници на финансиране, като вземе предвид всички условия по финансирането, включително цената на заемния ресурс, твърдят от Фонда. Той напомня, че гарантираната сума на един вложител в една кредитна институция включва главницата и натрупаните до момента на отнемане на лиценза лихви. Гарантирани са влоговете в левове и в чуждестранна валута на физически и юридически лица. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български левове по курса на БНБ в началния ден на изплащането. Изплащането се извършва чрез обслужваща банка, определена от Управителния съвет на ФГВБ.


От институцията уверяват, че стабилността на системата за гарантиране на влоговете няма да бъде разклатена след случая КТБ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с някои препятствия

Днес може да се сблъскате с някои препятствия, но