Свързани новини

24.10.2014 13:08

Сектор Образование е най-стресов според евроизследване

Видян 991 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

240 млрд. евро годишно харчат европейските икономики за справяне с психични разстройства и психосоциални рискове на работниците.


Това стана ясно от пресконференция на КНСБ на тема „Синдикатите и тяхната роля в борбата със стреса и психосоциалните фактори на работната среда" по повод Европейската седмица по безопасност и здраве при работа.


Според резултати от проучване на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа около 25 % от работещите в България смятат, че случаите на стрес на работното място са чести и много чести. Само 7 % посочват, че не са подложени на стрес, а 40 %, че случаите на стрес са редки.


Според проучването на общественото мнение в Европа, най-често посочваните причини за стрес на работното място са реорганизация или несигурност на работното място (72 % от анкетираните).


Според 66 % причина за стрес на работа е удълженото работно време или прекомерно работно натоварване. За 59 % стресът на работното място идва от тормоз и нагрубяване.


Подобни са данните и за страната ни. 57 % от българските работници са стресирани заради несигурността на работното място. 44 % пък се оплакват от тормоз и нагрубяване на работа.


За 43 % от нашите работници стресът идва заради удължено работно време и претоварване, а за 38 % причина за стреса на работа идва от неразбиране от страна на колегите или ръководството при изпълнение на работните им задължения.


Слава Златанова, заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ, изтъкна, че медиците ни са подложени на силен стрес. Направена е анкета сред медицински работодатели за стреса на работното място. Резултатите показват, че 82 % са били подложени на устен тормоз, каза Златанова. Само 5 % са се обърнали към работодателя, а само 14 % към синдикалните ръководители.


Сектор „Образование" е най-стресовият. На второ място е „Здравеопазването". Журналистите са на 4-то -5-то място по стресиращи професии според европейските нормативи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец