Свързани новини

21.10.2014 12:25

Над 65% от работещите са стресирани

Видян 989 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ирландия, Дания, Великобритания, Гърция и Белгия са на първите пет позиции по предприемани от страна на работодателите мерки за контрол на стреса в предприятията, докато България и Испания са на последните две места сочат данни от европейски проучвания. Това заяви експертът по безопасност и здраве при работа Деяна Илиева, доктор по ергономия.


Илиева представи на семинар резултатите от проучване на общественото мнение в Европа, направено от Европейската агенция по безопасност и здраве при работа и от Паневропейско проучване от 2013 година. Претоварване с работа и несигурност за бъдещето на компанията са основните причини, които предизвикват стрес на работното място при българите, коментира Деяна Илиева, цитирана от БТА.


Малко над 65 на сто от българските работници се стресират заради претоварване с работа, на 40,5 на сто не им стига времето, а над 20 на сто са изложени на психически или физически тормоз по време на работа. Според изследванията половината от работещите в България мислят, че стресът не се контролира там, където работят и само 9 на сто смятат, че се извършва добър контрол.


Относително най-болни вследствие на работа са наетите в секторите образование, хуманно здраве и социална работа, добивна промишленост. Най-малко се оплакват от здравословни проблеми в секторите селско, горско и рибно стопанство, търговия, ремонт на автомобили и административни и спомагателни дейности, сочат резултатите от национално изследване на Главна инспекция по труда от 2012 г.


По думите на експерта Илиева, когато българските работодатели са потърсени за мнения по въпросите на стреса на работното място, почти всички са говорили за психическото напрежение, което те самите изпитват, а не за това сред работниците.  


Работещите, които не извършват ръчен труд, са по-склонни спрямо тези, които извършват ръчна работа, да казват, че случаите на стрес не се контролират добре на тяхното работно място (54 на сто спрямо 40 на сто), сочат данните от Паневропейското проучване. Анкетата сред българските работници показва, че младите хора се оплакват от стрес по-често от по-възрастните работници. Според Илиева причините са в прекалено големите очаквания, самооценката, начинът, по който възприемат натоварване и претенциите, свързани с ниво на знания на младежите сравнено с тези, които работят от по-дълго време.


Според специалистите, ако не се помисли за психичното натоварване на работното място, могат да се отключат някои от болестите на стреса - високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, инсулт, намаляване на имунитета и чести настинки и грипове, автоимунни заболявания, кожни проблеми, увеличаване на теглото, инсулинова резистентност, диабет, проблеми с мускулите и ставите и др.


В нашите компании практика е 85 на сто от работодателите да се оплакват от работниците и служителите си, защото всеки ден 20 на сто от персонала по някакви причини не идва на работа, коментира за БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Друг феномен, по думите му, е свързан с масовите епидемии, които обхващат работниците в България - например по гроздобер, розобер или при брането на череши. Тогава българските труженици си взимат по три дни болнични, платени от работодателя, за да свършат личната работа.


Според Велев оплакването от претоварване е свойствено за българина, защото той и без това се определя като най-нещастен във всички класации. Същевременно всеизвестен е фактът, че у нас производителността е четири пъти по-ниска от средноевропейската при работа с едни и същи машини, коментира Велев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се