Свързани новини

20.10.2014 16:34

Престъпно нехайство спира работата на 5-и блок на Козлодуй

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пети блок на АЕЦ-Козлодуй ще остане без лиценз през 2017 г., и няма да може да продължи своята работа. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски. Относно проекта за модернизация на блока, според него е направено престъпно нехайство, което в най-добрия случай ще доведе до спиране на блока за 2 г. (до 2017г.). Той посочи бившия изпълнителен директор на централата Иван Генов за един от основните отговорни за забавянето на процеса. “България е закъсняла много с европейските процедури по съгласуване за модернизацията на блока, както и с фактическата работа по нея” твърди експертът. Хиновски посочи, че в момента страната ни не е предвидила достатъчно средства, необходими за ремонтните дейности. Той даде пример, че модернизацията на един ядрен блок и прилежащите му агрегати във Франция е струвала повече от 900 млн. евро. Припомняме, че на 10 октомври беше подписан договор за реновиране, но неговото изпълнение е минимум две години, т.е. до края на 2016 г. След което трябва да започне оценката на направеното на Агенцията за ядрено регулиране, както и от европейския ядрен регулатор ENSREG. Този процес ще отнеме най-малко две години, т.е дълго след октомври 2017 г., когато изтича текущият лиценз за работа на 5-блок.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.