Свързани новини

19.10.2014 15:10

ГЕРБ решава: правителство или нови избори

Видян 1555 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Национална партийна конференция събира елита на ГЕРБ в понеделник. Задачата с повишена трудност пред партията, спечелила най-много гласове на изборите на 5 октомври е дали да състави правителство или да отиде на нови избори. Мненията са различни, поради което засега са оформени три варианта. Първият и най-чист вариант е правителство на малцинството. Това означава опасност, но и възможност за ГЕРБ и лично за Бойко Борисов да докаже, че размазващата победа на вота е дала стимул на хората му. Такъв вариант, който със сигурност ще намери достатчна подкрепа в парламента и за кабинет, и за първия му бюджет, при това дори от разумната опозиция, със сигурност може да разчита поне на година перспектива до местните избори. Тъй като на тях се очаква ГЕРБ да постигне още по-разгромна подкрепа, след като вече превзе всички червени крепости на парламентарния вот, съдбата на такова правителство като нищо ще се окаже удивително трайна.

Вторият вариант е „правителство на споделената отговорност”. Под тази формула може да се събере дясно-центристка коалиция с РБ и ПФ. Бедата там е, че претенциите на реформаторите за експертност в някои ресори като образование и дори правосъдие (припомняме, че им откраднаха дори търговската марка, въпреки че Радан Кънев е патентен адвокат, а сегашният вицепремиер Христо Иванов, освен с отнети адвокатски права, се оказа замесен и в още куп скандали) са с недотам реално покритие. Единствено Меглена Кунева като външен министър има опит и определено би стояла добре. Плюс това не е ясно как патриотите, които имат изявени експерти като Красимир Каракачанов в отбраната, биха комуникирали дискусионни въпроси с реформаторите. На дневен ред е например ТПТИ, което твърдо се подкрепя от проамериканския РБ и се приема изключително скептично, особено в частта му ГМО и шистов газ, от ПФ. Такава коалиция може да превърне ГЕРБ в заложник на разнопосочни интереси и да пречи на общата работа.

Третият вариант е най-лесен за ГЕРБ – нови избори. Доста хора около Борисов разчитат, че АБВ и ББЦ няма да влязат в нов парламент. Ала има много по-важни неща. Опасността е, че реалистично погледнато най-много от такива ще спечели ДПС, което категорично ще стане втора политическа сила със своята инерция от 5 октомври, когато далеч не бе мобилизиран целия потенциал на партията и тя силом се сдържа да не изпревари БСП. Ако ДПС вдигне 5 процента, а ГЕРБ запази резултата си в тези граници, което очакват социолозите, не е изключено „суверенът” да принуди двете партии да се коалират. За ГЕРБ това е крайно нежелателно имиджово и не се приема от голяма част от членската маса.

Най-лошото е, че нови избори ще увеличат с още поне 2 месеца живота на най-некадаръния кабинет в цялата демократична история на страната – служебното правителство на президента Плевнелиев и олигарха Иво Прокопиев, скрити зад добилата комичен оттенък фигура на Близнашки. Досега той се прочу с даването на две разрешения за добив на шистов газ в нарушение на мораториума (едното в защитена, земетръсна и вододайна роля), с купуване на нови възскъпи лимузини Ауди за НСО при забавяне с 2 месеца на помощтта за наводнените райони, с неадекватна реакция на взрива в Г.Лом и на кризата в КТБ, с нарушаването на 3 закона за даването на военните поръчки на държавата на агенция, чийто директор е военният министър в същия кабинет, със скандали с Русия и с почерпването с 1 милион лева на президента (20% скок на годишната субсидия за неговата администрация) за пътешествия в последните 3 месеца на годината. А като цяло - с непрекъснато заобикаляне на закона, който ясно разписва ограничените пълномощия на такова временно правителство, насочени предимно към организирането на извънредни избори. 

Президентът обяви, че може да протака връчването на мандат за ново правителство до 10 ноември, заради което и той ще прави протяжни консултации с всички политически сили. Направи го, въпреки категоричното мнение на немалко партии, че такова поведение е неприемливо. Заради неговия страх от Ретроградния Меркурий, описан първо от нас и подет на подбив от другите медии, и свикването на парламента чак на 27 октомври, вече бе нарушен един закон – за бюджета, в частта за старта на разглеждането му в НС. Сега е на път да бъде нарушен втори...     


 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се