Свързани новини

08.10.2014 15:09

Реформаторският блок заплашен от скоростен разпад

Видян 1309 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като стартира кариерата си на парламентарна група в мъртво роден парламент с грозна лъжа, Реформаторският блок вчера даде сериозни сигнали за разпад. Първо, на въпрос на Полина Паунова от Медиапул дали е казвал, че нежеланието на РБ Борисов да да бъде премиер, а Цветанов – вътрешен министър е било предизборен „трик”, шефът на СДС Божидар Лукарски нагло, при това на два пъти излъга на официалната пресконференция в НДК. Той отрече нещо, което обаче записът от интервюто на 24 часа категорично доказа. Това е тежък удар за „умните и красивите”, борците против задкулисието, лъжата и отвращението от политиците и най-вече за гласувалите за тях избиратели. Резонно, членове на Гражданския съвет на РБ веднага поискаха оставката на синия лидер. Вместо да замълчи, както би направил умен човек, Лукарски се втурна в отчаяна контраатака срещу онези, които го нападали. Сякаш някой му е сложил думите в устата, а после го е карал да лъже и то не веднъж, а два пъти пред очите на цяла България. Изобщо, както тръгна шегата, „Лукарски си сгази фамилията”.


Второ, Николай Бареков направи подплатени разкрития за масирано купуване на гласове от РБ в Хасковска област, което явно не е било изолиран случай и в други зони. Това твърдение също бе доказано не просто с камера и запис, ами с акция на силите на реда. Удивително е колко много хиляди гласове печелят реформаторите в Турция и в най-циганизираните райони на България, където те никога не са имали електорат. Те вкарват оттам едва ли не половината си депутати, както показва безстрастната статистика.


Трето, след изявление на избрания депутат Петър Москов (най-близкия  до Иван Костов), и лидерът на ДСБ и говорител в оставка на Реформаторския блок Радан Кънев се изказа против коалиция с ГЕРБ. Той дори обяви още рано на зарана вчера във Фейсбук, а не пред останалите в РБ, че ще бойкотира тяхната вчерашна среща, на която трябваше да се обсъди точно този въпрос. Това вероятно е отмъщението на Радан след жалката сцена на т.нар. реформаторски конгрес в мол малко преди изборите, на който той бе бламиран от Кунева, Лукарски и компания за лидер на целия блок. Кънев се изказа твърдо против „недопустими лидерски импровизации”, с което явно удари Лукарски.


Опитни математици веднага пресметнаха, че ако изобщо парламентът има живот, групата на РБ ще се разпадне на 13:10. От едната страна ще застанат СДС, ислямистите на Дал, шепата верни на Кунева, земеделецът в  групата, бившият царист Борислав Великов, за чието място в НС реформаторите дори не отрекоха, че са прибрали 1 млн. лева преди изборите. От другата страна, по всичко личи, ще бъдат момчетата на Костов от ДСБ. В тази политическа математика обаче има и трети елемент, който всички забравят. Това е генерал Атанас Атанасов, за когото се твърди, че се опитва да бъде мост между ГЕРБ и Костов, като се цели в своя стара позиция с ново име – шеф на ДАНС.


Напомняме, че при последното си участие в парламент – в предпоследното събрание, където десницата се наричаше Синя коалиция, групата й също се разцепи на ДСБ и СДС и отново заради отношението към ГЕРБ, който пак беше на власт по онова време.


Разбира се, трябва да се знае, че оперетата на реформаторите е нещо като буря в чаша вода, защото ГЕРБ вече получи уверение за некоалиционна подкрепа за 300 дни на правителство на малцинството без условия от ДПС (само с гласовете на двете партии има абсолютно мнозинство от 122 гласа), а в разумното болшинство се включиха още ББЦ, ПФ и АБВ, което го прави конституционно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци