Свързани новини

07.10.2014 15:08

Прегледаха зъбите на мечките в парка край Белица

Видян 1088 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През изминалия уикенд в Парка за танцуващи мечки край Белица се проведе ежегодният ветеринорномедицински преглед. Пет мечки бяха прегледани под пълна упойка от екипа на „Четири лапи”  и проф. Богдан Аминков, след което немският зъболекар д-р Марк Лозе проведе лечение на зъбите им.


Един от основните здравословни проблеми на мечките от Парка на „Четири лапи”  и фондацията на Бриджит Бардо са развалените зъби. В предишния си живот като танцуващи мечки кучешките зъби на повечето от тях са били изрязвани с ножовка, за да се намали риска от сериозни травми при нападение над хора. Останалите са били частично или напълно унищожени вследствие на лошите условия на живот и вредната храна, с която са били хранени от предишните си собственици. Поради тази причина здравословното състояние на всяка спасена мечка в парка се следи постоянно от екипа на "Четири лапи". Д-р Марк Лозе се грижи за зъбите на мечките в парка край Белица от 2007 г. Поради невъзможността пациентите да бъдат държани дълго време под пълна упойка, лечението на всяка мечка се извършва на части в продължение на няколко години, като първоначално се отстраняват онези зъби, които са в най-лошо състояние, а след това на здравите зъби с увреждания се правят пломби.


В събота бяха прегледани двама от най-младите и силни обитатели на марка – мечоците Монти и Боби. За Монти това беше първи преглед при д-р Лозе, който установи наличие на два кариеса. За около час д-р Лозе успя да излекува единия, а другият ще бъде изчистен следващата година, тъй като лекарите прецениха, че би било прекалено рисковано да оставят Монти под упойка за по-дълго време. Боби трябваше да се раздели с един развален зъб, а друг беше пломбиран.


В неделя дойде реда на три дами – Мариана, Сейда и Габриела. Мариана имаше фистула на един от зъбите и беше започнато лечение. Състоянието на зъбите на сръбската мечка Сейда беше най-лошо – след намесата на д-р Лозе два от тях бяха пломбирани, а един се наложи да бъде изваден. Учудващо за всички най-новата обитателка на парка, докараната от пловдивския зоопарк Габриела, чиито зъби досега не са били преглеждани, имаше нужда от лечение само на един зъб.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион