Свързани новини

01.10.2014 11:50

Пенсионерите живеят най-добре в Норвегия

Видян 1510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвегия, Швеция и Швейцария са признати за страните в света с най-благоприятни условия от гледна точка качеството на живот на гражданите на възраст над 60 години. Това гласи класацията Global AgeWatch Index 2014, направена от международната благотворителна организация HelpAge International със съдействието на ООН.


Първите 8 страни в тази класация са в Западна Европа и Северна Америка – Норвегия е поставена на първа позиция, следвана от Швеция, Швейцария, Канада, Германия, Холандия, Исландия и САЩ. В топ 10 влизат още Япония и Нова Зеландия.


Първите 20 държави в списъка се отличават с висок брутен вътрешен продукт на човек от населението, високо осигуряване на медицински услуги и наличие на поддържаща социална среда. В тези страни темата с остаряващата част на населението се обсъжда в национални дебати и е част от държавната политика, тъй като делът на възрастните хора е доста висок – от 18% в Исландия до 32% в Япония.


Сред групата на развиващите се държави се отличават Мексико (30-о място), Китай (48-о място),Бразилия (58-о място), Индия (69-о място).


България се нарежда на 56-то място в общото класиране. Според възможноситте за реализация на страната ни заема 45-то място - най-вече заради високата безработица сред хората от тази възрастова група и ниската степен на образование. Според степен на сигурност на доходите България е на 47-мо място, което е спад от 2013. Според качество и достъпност на здравеопазването за старите хора страната се класира на 68-мо място. Най-ниски показатели България демонстрира по отношение на сигурността (51%), гражданските свободи (55%) и удовлетворение от градския транспорт (55%) - отклонение от средните стойности за развитите страни.


На последно място в класацията е Афганистан, където условията за живот на възрастните хора са най-тежки, според екипа на HelpAge International.


По данни на неправителствената организация, през 2050 г. 21% от населението на света ще бъде над 60-годишна възраст.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва. На това