Свързани новини

29.09.2014 14:25

Шефката на ДКЕВР работи за ЕВН

Видян 2449 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новата шефка на ДКЕВР Светла Тодорова, заради която силово бяха уволнени предните ръководители на органа, което ще струва 6-цифрена сума обезщетения, активно работи за ЕВН. От увеличението на цената на тока с 10%, което тя уреди ЕРП-то ще се налее със 100 милиона от общо 275 млн. лв., които ще влязат в касите на електромонополите. А от Нова година ни чака ново вдигане.


Историята на „приятелството” между Тодорова и ЕВН за сметка на българския данъкоплатец е стара. Първо бившият енергиен министър Драгомир Стойнев разкри, че тя е участвала в преговорите, при които австрийското дружество взе  ЕРП-то в южна България преди 10 години с невероятната и непозната в световната практика от легален бизнес 16% гарантирана от данъкоплатеца печалба. После се разбра, че нейните нелепи изявления и тези на икономическия служебен министър Щонов ще бъдат изполвани от ЕВН в делото за 1,2 млрд, лв., което дружеството води срещу България.


Сега се разбира, че жената с много тъмно минало, която с основание бе замервана с яйца на последното заседание на ДКЕВР, е поредното назначение на олигарха Иво Прокопиев през джобния му президент Плевнелиев.


Напомняме, че фирмата на боса Булброкерс е консултант на ЕВН при преговорите за мажоритарния дял от дружеството, водени от Тодорова. Там изгрява и фигурата на Трайчо Трайков, също консултант по сделката, който първо бе наложен за прокурист на ЕВН в България, а после бе набутан от тандема Плевнелиев – Прокопиев за енергиен министър, макар и в конфликт на интереси като акционер в Каолин на Прокопиев.


Скандал избухна и с приватизацията на миноритарния дял от ЕРП-то, който бе продаден през борсата, отново с консултациите на Прокопиевата фирма, за 94 млн. лв. При цена на мажоритарния дял 66% от 271 млн., за 33% трябваше да се вземат поне 136 млн., при това аритметически, без да се смята, че остатъчният дял обикновено е оценяван по-скъпо, понеже дава пълния контрол. Дали държавата само от тази операция е изгубила 50 или повече милиона и в чии джобчета са влезли тези парички – на кръга Плевнелиев – Прокопиев – Трайков ли? Ето интересен въпрос, чийто отговор трябва да бъде даден от експертите.


По случая Комисията за финансов надзор образува и производство срещу брокерите. Обаче се разбра, че Прокопиев и Ко., които иначе са големи борци за законност, срещу задкулисието и мафията, не желаели да спазват и да плащат санкциите от КФН.


В същото време се разбра, че някои хора се гушат с милиони след одобряването на искането до Конституционния съд от страна на джобния президент Плевнелиев за отменяне на наложените от предния състав на ДКЕВР с 20% по-ниски цени на изкупуване на енергията от ВЕИ, където Прокопиев е водещ играч, и от американските ТЕЦ-ове, на които той е основен доставчик чрез Каолин – всичко това направи възможно свалянето на цените на електричеството при предното правителство.  Проучване на специализирания сайт CleanTechnica от юли 2013 г. показва, че малка и бедна България е на първо място в света по нови фотоволтаични инсталации на глава от населението. Компания на Иво Прокопиев прибира по около 9,4 млн. лв. годишно от производство на зелена енергия. Бизнес с фотоволтаици има и собственикът на Горубсо Мадан и Горубсо Златоград Николай Вълканов – строителят на митичния Цанков камък. Очаквано един от най-големите печеливши от далаверата с ВЕИ е Цветелина Бориславова - контролираната от нея компания Дисиб е най-големият играчи на пазара. Приходите от продажби на компанията през 2012 г. са около 4,78 млн. лв. Прости сметки показват, че ако беше влязъл в сила новия данък от 20% върху ВЕИ-тата, който джобният Плевнелиев отмени, Бориславова щеше да плаща по 1 млн. от тях годишно на държавния бюджет. Разследваният бивш зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков също са сред крупните играчи във ВЕИ – сектора. В челната десятка по пазарен дял при вятърните паркове са Гео пауър ООД и американската АES, която е собственик и на ТЕЦ Марица-изток 1.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец