Свързани новини

29.09.2014 10:28

Бежанската вълна се засилва

Видян 1048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова бежанска вълна се появява в страната ни. Нелегалните имигранти, които влизат за един месец у нас към юни, са били 645. До този момент само през септември бежанците са 1088, предава нюз.бг.


„Рязко нараства притокът на бежанци у нас", призна на пресконференция зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов. Той обърна внимание и на това, че има още около стотина нови бежанци, които все още не са регистрирани.


„Тази вълна е по-голяма от предходната", изтъкна зам.-шефът на агенцията за бежанците. Той предупреди още, че ако темповете се запазят такива, капацитетът от 6 хиляди места в центровете за временно настаняване може да се запълни до края на годината и да се търси друг подслон за хората, които търсят закрила у нас.


Върбанов посочи като голям проблем факта, че дори и след като получат статут на бежанец имигрантите няма къде да отидат, защото са си похарчили парите за трафиканти и каналджии и искат да останат в центровете за временно настаняване.


Сред другите проблеми относно бежанците е и това, че много малка част от тях искат и започват да търсят официална работа в страната ни. Това показват данни на Центъра за развитие на медиите, които са насочили погледа си към проблемите, нуждите и възможностите на бежанците, намерили нов дом и закрила в България.


От началото на годината във временните центрове са настанени 1881 бежанци. Най-много са настанени в Харманли - 893, а най-малко в село Баня - 43. На фона на тези данни обаче едва 48 са хората със статут на бежанец, които са се обърнали за помощ към бюрата по труда. Най-много от търсещите работа бежанци са от Сирия.


Интересен факт за макар и малкото, които искат да започнат работа, е, че те са със средно и висше образование, като повечето притежават различни професионални умения като например шивачи, шофьори, готвачи, строители и учители.


От Агенцията по заетостта посочват като основна причина за малкия брой търсещи работа бежанци слабата информираност и нежеланието за започване на работа. Важна подробност обаче е, че голяма част от нелегалните имигранти работят „на черно".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби