Свързани новини

25.09.2014 14:57

ЕК започна наказателна процедура срещу България заради КТБ

Видян 993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за това, че не е започнала да изплаща депозитите в КТБ. Това съобщиха от прессекретариата на институцията.  ЕК настоява на вложителите веднага да бъде осигурен достъп до сметките им и те да могат да ползват средствата си до гарантирания размер.


Първата стъпка от процедурата е уведомително писмо, което вече е изпратено. Отговорът на България се очаква до 15 октомври.


Еврокомисията отбелязва, че причина за процедурата е неправилното въвеждане в българското законодателство на Директивата за схемите за гарантиране на депозити (Директива 94/19/ЕО), както и неспазването на принципа за свободно движение на капитали. Българската схема за гарантиране на депозити в момента не изплаща вземанията на вложителите на „Корпоративна търговска банка“ АД и Търговска банка „Виктория“ ЕАД в предвидения срок в Директивата за схемите за гарантиране на депозити, отбелязват от евроинституцуята.


И двете банки са затворени от втората половина на юни. Вложителите нямат достъп до парите си от три месеца. Съгласно решение на Българската народна банка (БНБ) от 16 септември 2014 г. няма да се вземе никакво решение преди края на ноември, припомнят още от Брюксел.


„С откриването на тази процедура за нарушение Комисията изпълнява задължението си да следи за спазването на правото на ЕС от страна на държавите членки”, отбелязва пресслужбата на Еврокомисията.


В Директивата за схемите за гарантиране на депозити е предвидена процедура от три стъпки, за да се даде възможност на схема за гарантиране на депозитите да изплати вземанията на вложителите. При първата компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция. Втората предполага, че в рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.


Според третата стъпка схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали