Свързани новини

23.09.2014 18:10

Наредбите за пътния данък спазвани само в столицата

Видян 1343 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Макар че в няколко закона е записано изискването пътният данък да се плаща преди прегледа на колата, и въпреки възможността на всички общини да прилагат това изискване, на практика то се спазва само в София. Равносметката - милиони повече в Общинската хазна от платените такси.


От началото на септември общините получиха възможността системите им за платени данъци да бъдат свързани с пунктовете за прегледи на колите.


Парадоксът е, че в общините не знаят колко точно коли са регистрирани на тяхна територия. Тази информация я имат в КАТ. От години обаче се оказва невъзможно общинските регистри и тези в КАТ да бъдат свързани. Затова общинските данъчни бяха допуснати до информационната система, която свързва пунктовете за прегледи. Това бе направено първо в София в началото на годината, а резултатът не закъсня – Столичната община е събрала 7 милиона повече за 7 месеца, за разлика от предходни години.


За сравнение- във Варна все още не са решили дали ще има полза за тях от една такова иновация, тъй като това изисква инвестиции. Според столичните общинари обаче те се избиват за дни.


Макар и по закон без платен данък да не може да бъде минат технически преглед, всичко зависи от добрата воля на автомонтьора. А след това от КАТ вече следят само за стикера на стъклото.


Общинарите вече обмислят още една крачка напред – документът за платения данък да е еднакъв за всички градове с бар-код, който да бъде сканиран от компютрите в пунктовете и монтьорът да не може да даде стикер, ако преди това не бъде въведен уникалния номер от фиша.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от