Свързани новини

22.09.2014 14:08

Тони Блеър: Великобритания трябва да е готова да нападне Ирак

Видян 1127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че Великобритания и нейните съюзници трябва да бъдат готови да изпратят свои военни в Ирак, които да се сражават с „Ислямска държава“. Изказването му предизвика противоречиви мнения, пише „Мирър“.Блеър предупреди, че само въздушни удари няма да са достатъчни, за да се вземе надмощие над ислямистката групировка, контролираща огромни територии в Сирия и Ирак. „Ако не сте готови да се сражавате с тези хора на земята, можете да ги задържате, но не можете да ги победите“, каза той пред Би Би Си.


„Проблемът е, че сега ние не се изправяме само срещу група луди хора или извратен култ, ограничен само до няколко фанатика“, допълни той. Думите му предизвикаха гнева на много хора, които още не могат да забравят военната намеса на Великобритания във войната в Ирак през 2003 година.


На упрека, че според някои хора Бкеър би бил последният човек, когото британците биха послушали, той отговори: „Може би го казвам като човек, който е минал през това, сблъсквал се е с тези решение в правителството, изправял се е пред различни избори в Ирак след 2003 година. Когато се изправяш срещу същия вид тероризъм както тогава, може би си струва да оцениш факта, че има уроци, които съм научил от опита си, минавайки през целия процес на вземане на тези решения, от справянето със ситуацията в Ирак, където, както казах, имаме точно същия вид терористични сили, срещу каквито се изправяхме през 2006-2007 година“.


Освен това бившият премиер е още по-решителен за справяне със заплахата на ислямистите, след като единият от екзекуторите на британски и американски заложници – Джихади Джон, споменал името му в един от бруталните видеоклипове.


Той определи показното обезглавяване на заложници от страна на „Ислямска държава“ като „израз на това колко отдалечени от всякаква нормална форма на човешко състрадание са тези хора и защо е нужно да се заемем с тях“.


Блеър, който разпореди инвазията в Ирак през 2003 година, подкрепи стратегията за обучаване и въоръжаване на местни мюсюлмански сили от региона, за да се справят с фанатиците, но въпреки това може да се наложи и намесата на въоръжени сили. „Може и да проработи в случая с ИД. Има достатъчно сведения за това, че сега страните от Близкия Изток са подготвени да поемат отговорността и аз съм напълно съгласен, че няма желание за намеса по суша от страна на Запада“, каза той. „Но не трябва да го изключваме за в бъдеще, ако се окаже абсолютно необходимо“, допълни Блеър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни