Свързани новини

18.09.2014 11:45

Цената на хляба скача през есента

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на хляба ще скочи лавинообразно. Това прогнозираха хлебари след като стана ясно, че от 1-ви октомври цената на тока ще поскъпне с до 10 на сто. „Този път поскъпването ще започне от нивата и няма да е само 9%", обясни пред Дарик председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Тя допълни, че скокът в цената на тока ще увеличи и сивия сектор у нас.


„Имайте предвид, че този път това увеличение ще се отрази от нивата и то няма да бъде правопропорционално, тоест 9 на сто към крайната цена на продукта, а започвайки от нивата, ще започне лавинообразно да се натрупва, тъй като ние не работим с първична суровина зърно, а работим с преработена вече суровина брашно. Не към 1 октомври, но към 30 октомври вече по рафтовете на немалко хлебарници и специализирани обекти, продаващи хляб, ще има корекция на цената на хляба и не очакваме да бъде просто 9 на сто", каза Кукушева, като допълни, че засега няма как да се изчисли какво ще е повишението.


Сивият сектор у нас и двойната надценка на дистрибуторите е голямата пречка пред развитието на легалните фирми. "Хлябът не скача от фурната директно в торбата на потребителя. Някой го доставя и реализира в търговската мрежа. Този някой се нарича дистрибутор. Българският потребител купува хляба на почти двойно завишена доставна цена от търговските обекти", каза Кукушева.


Именно за да се намалят злоупотребите с цената на хляба, хлебопроизовидителите ще поискат Националната агенция по приходите и агенцията по храните да създадат регистър на дистрибуторите на хляб.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей