Свързани новини

16.09.2014 10:25

За едно работно място се борят по 11 българи

Видян 1173 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Средно по 11 българи се борят за едно свободно работно място, показват данни на Агенцията по заетостта. В края на август в бюрата по труда са били регистрирани 342 503 души, а заявените свободни позиции са били 14 129. „Броят на заявените свободни места спрямо юли се е увеличил с 1389”, отчетоха от агенцията. Най-ожесточена е била борбата в Перник, където за едно място са се борили средно по 40 души. В сравнение с предходния месеца борбата за препитание в миньорския град е станала 2 пъти по-ожесточена, след като през юли за всяка позиция са кандидатствали по 26 човека. В края на отпускарския месец в Разград и Видин за работа са кандидатствали съответно по 32 и 28 безработни, колко са били и през юли. Заради новооткритите заводи най-лесно място са намирали в Русе. Съотношението търсещ работа - свободно място в крайдунавския град е било 6 към 1. В края на август младежите, търсещи реализация на пазара на труда, са били 57 051, а тези в предпенсионна възраст – 38,8% от всички безработни.


Данните показват още, че всеки трети безработен е обезкуражен и не може да намери препитание повече от година. „Има една голяма група хора, които предпочитат да са безработни вместо да работят за 400 лв. Очевидно това са хора, които не искат да се трудят”, констатира пред „Монитор” експертът по подбор на персонала Ивелина Христова. Въпреки това от АЗ отчитат, че от началото на годината безработицата е намаляла. През август работа са започнали 12 746 души, като всеки десети е намерил препитание в София.


Традиционно след края на летния сезон безработицата се увеличава с около 1%. Проучване на Менпауър показва, че през последните 3 месеца на годината 26 на сто от заетите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” ще останат без работа. 6% от наетите в сферата на земеделието и строителството също ще бъдат съкратени. В същото време 13% от работодателите у нас смятат да увеличат


служителите си до края на годината. Най-голям шанс за нова работа имат финансистите, брокерите на недвижими имоти и складовите работници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог