Свързани новини

08.09.2014 17:10

БГ шефката на евростолица на културата семейно обвързана с Пловдив

Видян 4355 пъти | Коментари 0
Гласували 10 рейтинг: 3.6000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чутовен скандал се укрива трескаво в Министерството на културата. Оказва се, че българският координатор на проекта Европейска столица на културата 2019 – човекът, който определя журито и преглежда документите на градовете – кандидати, е в семейна обвързаност с Пловдив. Дъщерята на Деяна Данаилова участва в проект за спечелилия кандидат. При това явно!!!


Коя е майката? Стар, но уважаван до момента соцкадър, чиновничката дълго време се занимава с външните връзки в министерството през годините на прехода, а при предишния служебен кабинет на Росен Плевнелиев, реден от олигарха Иво Прокопиев, получава поста заместник-министър.


Така кръгът Капитал, който стои зад организацията на Пловдив 2019 посредством Асен Асенов от 1, слага в джоба си Данаилова, разкриват източници от ведомството, които повече отказват да мълчат. „Тъжен край на една професионална кариера”, въздъхват те. И добавят, че това обяснява защо Данаилова не отстрани, въпреки явен конфликт на интереси двама от членовете на журито, които участваха в проекти на друг град-кандидат. Нямаше да отстрани и трети, но след като тя го увери, че няма проблеми, той се допита до Брюксел и оттам се получи категорично указание да не участва в гласуването. Истината за другите обаче беше заметена под килимчето, понеже никой не информира европейците за казусите им.


Интересни са и някои други хора от организацията на Пловдив. През последните месеци културната част на сутрешния блок на БНТ използва парите на данъкоплатците, от които се издържа държавната медия, за всекидневна реклама на града под тепетата и подмолни атаки срещу другите кандидати за евростолица на културата 2019. Оказва се, че водещият Даниел Ненчев също е сред участниците в пловдивския проект – по-специално на Нощта на музеите.


Местната културна общественост изригна преди няколко седмици, когато бюджетът на проявата, която представлява оставянето отворени на културните институции до късно през нощта, бе финансирана с 35 000 от общината и 100 000 от любимата фондация, подпомогнала с над 3 милиона лева Кръга Капитал – Америка за България.


Интересното е, че разходите за Нощта на музеите са за  сметка на бедните арт учреждения, където хората работят за смешни заплати, по-ниски от тези на чистачки. А приходите валят в джобовете на шепа избрани външни лица.


Вероятно на всички стана ясно, че Пловдив наистина спечели с пари и забранена, да не кажем - платена любов титлата Европейска столица на културата 2019, чиято реализация ще струва минимум половината годишен бюджет на този град.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови