Свързани новини

03.09.2014 15:28

Този път няма да ви гласувам, ако не си го заслужите

Видян 2562 пъти | Коментари 0
Гласували 8 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сутрин, обед, вечер лишените от всякаква мярка и професионализъм телевизионни канали ни заливат с предизборните терзания на българските политици.   Врачки ни занимават със символиката на номерите, под които партиите ще фигурират в бюлетината. Забавното е – истинска ирония на съдбата, че всички големи изтеглиха нещастни числа. И това си е знак от съдбата да внимават в картинката!


Заливат ни океани от думи, агресия и негативизъм. За какво обаче не става въпрос? Ами за важното, разбира се.


Например за хората, които пострадаха от природни бедствия през последните две години – не всички перничани живеят в нормални домове, след като земетресение им удари къщите през 2012 г. За несретниците от Мизия дума да не става. Сякаш няма ресорни органи и началници, сякаш няма капчица човечности и у чиновниците, и  у политиците, които ги управляват. А бедните ни съотечественици гният в глад и смрад и отникъде надежда не виждат.


Нещо повече, досега не се е чуло някой да е издигнал глас защо не се спазва приетият закон, според който данъчните оценки трябва да се вдигнат в пъти. Така, ако нещо се случи с жилището на човека, поне някакви пари ще вземе. Не подигравка, както сега. А иначе всякакви ги имаме – леви, десни, центристи, патриоти, че чак еврокомисар по бедствията и авариите.


Защо ли политиците не ходят да правят агитация в Мизия – ами, защото ще ги замерят с камъни. Всичките!...


Това са частни случаи, ще кажете Вие. И ще бъдете прави. Да, още по-страшното е, че не става въпрос какво ще се прави с тотално запушените системи на това общество. Което скоро няма да бъде общество, а просто сбирщина.


Да сте чули някой да е казал кога най-накрая ще имаме образователна революция – електронна, интелектуална и гражданска – три елемента, които всички се правят, че са излишни. И без които съвременна нация в 21-и век няма и не може да има. Не сте – дори не се мисли за това.


Какъв е резултатът? Отглеждаме поколение, което ще ни превърне в нация от проститутки, келнери, бармани и пазачи. О, да - може би ще има и някоя фолкзвезда, по която да охкат и да пъшкат. 25 години се намери време за всякакви дивотии. За работа срещу тази най-тежка катастрофа, срещу тази хронична вече духовна криза, никой дори не приказва. Камо ли да има идея как да действа. ООН ни свали от 24-о място в индекса на човешкото развитие през 1989 г. до 57-о през 2013 г. Супер, А?!


Да сте чули някой да е казал кога най-накрая ще имаме революция в здравеопазването? Как става така, че бюджетът му се е увеличил 300% (3 пъти!!!) за 10 години, пък във финансите му зее дупка, а качеството е сринато до под нулата. Казано на езика на улицата – хората си умират прави. В този момент  става въпрос за хората, които са построили тази държава – майките и бащите на политиците.


В същото време, имало било фарма олигарси, дето били най-богатите в страната хора, пък те на всичко отгоре ни и четат морал. Бре! Да сте чули политик да говори за това или да предлага решения. Или тези хора – политици и олигарси са безсмъртни, пък ние да мрем. Хайде де!


Да сте чули някой да е казал кога най-накрая ще имаме революция в сигурността? Ами, ако ви строшат витрината на магазинчето, което едва крета, или ви оберат дома, който е последната ви крепост, почти превзета от отново надигналите глава ЕРП-та и Топлофикации, ще ви принудят да се откажете да чакате два часа на опашка от трима души, за да не регистрират престъплението.


Така в края на годината ще ви докладват, че битовата престъпност е спаднала рекордно. Пък вие ще се чудите дали не сте марсианец и да не би да храним 63 000 полицаи и чиновници в МВР нахалост.


Да сте чули някой да е казал нещо кога най-накрая ще имаме революция в съдебната система? Нормално ли е осъждат някого „за недобър тон”, понеже славна бизнесдама и близък до нея министър са „убедили” бизнес ориентирани магистрати, че правораздаването е нещо като келнерската, да не кажем проститутската професия – който плаща, поръчва каквото си реши?! Нормално ли е с години нарочно и въпреки всички публикации да няма правила за нотариусите у нас, та да се развива и да крепне имотната мафия?!...И така нататък, и така нататък, както се казваше в речите навремето.


17 пъти им гласувах задължително, без законът да ме е задължавал. Чувствах го като моя отговорност. Гражданска. Но срещу безотговорността, която виждам насреща този път съм решил: давам им месец да ми докажат, че заслужават да бъдат избрани от мен. Иначе иде големият взрив.


Защото съм толкова уверен ли? Защото моят глас, за щастие, не е глас в пустиня и не ме е страх да го използвам. Зад 19 минути са повече от сто хиляди читатели всеки ден, чиито гласове са истински и не са по-малко гневни.  


Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви