Свързани новини

29.08.2014 10:15

Наплив към общежитията в Студентски град

Видян 1706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На прага на новата учебна година отново се наблюдава наплив на студенти от страната за общежитие в Студентски град. В някои от блоковете, като 38 блок на УНСС, тече основен ремонт. Все още не е сигурно дали обитателите му ще плащат по-високи такси от есента, но повечето големи университети, като Софийския и Техническия вече декларираха, че няма да вдигат наемите, съобщава bTV.Всеки университет определя наема по различен начин, но средно той е около 50-60 лева. Някои ВУЗ-ове като УНСС, например, през лятото наблегнаха на ремонти за енергийна ефективност.


Икономическият университет това лято санира четири блока и изгражда в тях автоматично управление на топлоподаването. Това означава, че парното ще разбира кога в едни стаи става прекалено топло, а в други прекалено студено и ще регулира температурата в тях.


Енергията от монтираните слънчеви панели ще се използва за загряването на водата за битови нужди. Очакванията са, че така разходът за поддръжка на общежитието ще спадне драстично. Ефектът ще се засили от LED-осветление в коридорите, което ще работи само при необходимост. Всички тези мерки ще намалят разходите за енергия с 39%.


Наемите няма да бъдат намалени, защото в следващите 10 години общежитието трябва да възстанови разходите по ремонта. „Наемите в УНСС не са вдигани от 2-3 години. Така че на всички е тежко. Знаем в какви времена живеем, нода се надяваме, че няма да ги увеличим и тази година”, коментира изпълнителният директор „Студентски столове и общежититя" към УНСС Иван Чавдаров. Окончателното решение ще бъде взето след среща със Студентския съвет.


И тази година студентите от Техническия университет в София могат да бъдат спокойни, защото ще има общежитие за всички. Около 1200 студенти на УНСС, обаче ще изпаднат от класацията. В Софийския университет, където местата традиционно не достигат, кандидтстването за общежитие започва от септември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей