Свързани новини

29.08.2014 09:50

Заплата 4000 лева у нас, ако говориш скандинавски езици

Видян 1635 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Младежи, завършващи родни университети, без никакъв опит вече се мръщят на заплата от 1500 лева и искат по-високо заплащане, пише „Телеграф”.Тази сума е стартово възнаграждение в аутосорсинга, което дават чуждите фирми, преместили част от дейността си у нас. Отделно се дават за извънреден труд по 15-20 лева, покриват се и разходи за храна.


По-високо възнаграждение има за хора, които могат да говорят свободно няколко не особено популярни езика. Три-четири хиляди лева получават служители в кол центрове, които освен задължителния английски, знаят и някой от скандинавските езици-норвежки, датски или шведски.


Работата в този случай е да дават по телефона съвети на клиенти от чужбина. Някои са елементарни – например как да си включиш компютъра или как да го рестартираш, ако забие.


Служителите разполагат с наръчник как се действа при такива случаи, а и много от отговорите могат да се намерят при справка в Гугъл. Чужденците обаче искат някой друг да им обясни какво да правят.


Около 22 000 души у нас са заети в сферата на аутосорсинга у нас. Търсене на нови служители обаче непрекъснато има, твърди шефът на Българската аутосорсинг организация Стефан Бумов.


Гладът за добри специалисти е такъв, че компаниите дават бонус от 250 лева на служител, който доведе подходящ кандидат за работа. Изискването обаче е той да владее минимум два езика – английски и още един европейски език.


Годишно този сектор у нас отбелязва растеж с 15-20%, докато останалата част от икономиката ни крета с по-малко от процент. Големият ни конкурент в Европа е Полша, но там при доста повече население заетите в аутосорсинга са едва 40 000 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв