15.12.2008 09:14

Скандални нарушения в СГС

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандални нарушения са открити при проверката на инспекторите на Висшия съдебен съвет в административната колегия на Софийския градски съд /СГС/, съобщава вестник "Сега".


"Натъкнахме се на едно дело, което 14 години не е отлепяло от СГС и още е висящо там", разказа един от проверяващите. Едва сега съдиите дали указания на страните да уточнят правния си интерес. Става дума за обжалване на план за регулация. Много подобни дела са мотани с години. Ревизията започна в средата на миналия месец след няколко сигнала до инспектората. Тя трябва да приключи до края на годината, а резултатите й да бъдат огласени в началото на следващата. "Оказва се, че важи правилото който не работи, не бърка. А който не е сбъркал, е направил кариера. Натъкнахме се на доста имена, които стоят в протоколите. Вече са върховни съдии", обясняват от инспектората, но засега отказват да ги разкрият.
Административните колегии към окръжните съдилища, с какъвто статут е СГС, останаха и след като в началото на 2007 г. започнаха да функционират новите 28 административни съдилища. Целта обаче бе те да довършат висящите си дела, а след това магистратите от тях да се присъединят към останалите колегии. Две години по-късно обаче в СГС висят около 4600 административни дела. По 40% от тях страна е Столичната община. Много често обаче юристите на общината не са изпълнявали задълженията си. Имало случаи, в които съдът дава указания по 5-7-10 пъти. И така делата се бавят 3-4 години. Административната колегия постанови и трите решения за нереално високи обезщетения при отчуждаване на имоти в София, за които кметът Бойко Борисов проплака наскоро. При едното дело излезе, че 1 кв. м земя в столичния кв. "Младост" струва 5680 лв., а собственикът на 129 кв. м получи над 730 000 лв. обезщетение от общината, на която имотът трябва заради метрото. Проверката на три дела показа, че всички - от оценителите, през адвокатите на общината и прокуратурата до съда, не са си свършили качествено работата. Инспекторатът проверява и скандално протаканото дело за поставяне под запрещение на Манол Велев. Бизнесменът, който е в кома повече от година, е трябвало да се подпише лично, за да стане съпругата му Весела Лечева негов настойник. Според шефа на СГС Светлин Михайлов съдът не е постъпил правилно. Той обаче подчерта, че в закона няма текст как да се процедира в случаи на кома.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци