Свързани новини

25.08.2014 15:01

Христо Иванов връща в правосъдието дисциплинарно уволнена чиновничка

Видян 1916 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандалът с уволнението на високопоставен чиновник, отговарящ за проверките на частните съдебни изпълнители, в Министерството на правосъдието се разсраства.  На мястото на уволнения директор на Дирекция "Съдебна и други специализирани дейности" Златко Халваджиев, служебният министър на правосъдието решил да върне дисциплинарно уволнената бивша началничка на въпросната дирекция - Юлиана Василева. Тя била дисциплинарно уволнена преди една година, тъй като от Инспектората на Министерството на правосъдието констатирали грубо нарушение в дейността на Юлиана Василева. Дисциплинарно уволнената Василева е ръководила дирекцията и в периода, в който документите на скандалната бивша депутатка Искра Фидосова, удостоверяващи нейната правоспособност и наличие на нужния стаж за нотариус, са били унищожени от наводнение. Скандалът с дипломата на Фидосова породиха съмнения, че бившата народна избраница е упражнявала дейността си на нотариус, без да има необходимия стаж.


Както агенции вече съобщиха, адвокатът с отнети права и правосъден министър Христо Иванов се забърка в пореден скандал, алармираха служители във ведомството. В края на работния ден в петък видният активист на "Протестна мрежа" е уволнил високопоставен чиновник от Министерството на правосъдието, който отговаря за проверките на частните съдебни изпълнители. Стотици сигнали на граждани срещу дейността на ЧСИ-та били разгледани от уволнения държавен служител. Неговата работа засегнала интереси за милиони левове. За първи път от години работата на ЧСИ-та била подложена на строг контрол, за нарушения били отнети права на частни съдебни изпълнители, което е прецедент. Действията на Христо Иванов се очаква да срещнат яростна съпротива и да доведат до протести заради намеренията на Министерството на правосъдието да прекрати и проверките на частните съдебни изпълнители. Министърът-протестър имал намерения да отмени и приетата преди месец наредба, с която се затяга контрола върху дейността на частните съдебни изпълнители. Още при приемането на наредбата от предишното правителство от Камарата на частните съдебни изпълнители обявиха, че ще лобират за нейната отмяна. Постановлението бе прието по настояване на граждански организации, които сигнализираха за стотици злоупотре от страна на ЧСИ-та. То премахваше една от най-масовите такси на гилдията на частните съдебни изпълнители. Става дума за процента от сумата, която длъжникът плаща на съдебния изпълнител дори и при доброволно погасяване на дълга.


Дирекция "Съдебни и други специализирани дейности" в Министерството на правосъдието е ключова и по още една причина. Дирекцията отговаря за провеждането на конкурси за държавните съдебни изпълнители, съдиите по вписвания, както и за помощник-нотариуси и нотариусите. През есента на тази година, за първи път от повече от 7 години, Министерство на правосъдието трябваше да проведе конкурс за нови нотариуси в цялата страна. Работата по подготовката на конкурса е била свършена именно от уволнения директор Златко Халваджиев. Преди дни стана ясно, че служебният министър на правосъдието Христо Иванов обаче нямал намерение да обяви конкурс за нови нотариуси, с което ще гарантира продължаването на монопола на ограничен кръг лица над тази професия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни