Свързани новини

25.08.2014 14:54

Финансовият министър – на прокурор за прикриване на митнически измами

Видян 1777 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българска легия "Антимафия" внесе в прокуратурата сигнал срещу финансовия министър Румен Порожанов с три обвинения - търговия с влияние, неизпълнение на служебни задължения и нанасяне на вреди върху данъчната система, предаде офнюз.


Причината е, че на 10 август "Антимафия" е изпратила 2 сигнала до Порожанов, в които го уведомява за престъпни схеми на митница Свиленград, които са ставали в периода 2009-2013 г. Като принципал на митниците, Порожанов е трябвало да сигнализира Инспектората на Министерството на финансите и да внесе сигналите в Прокуратурата. Той обаче не е направил това.


От Легия "Антимафия" са предложили и среща с министъра, на която да разкажат какво знаят за корупционните практики на митница Свиленград. Отговор обаче не последвал.


Легия "Антимафия" твърди, че на митница "Свиленград" и ГКПП "Капитан Андреево" от около 4 години действа организирана престъпна група (ОПГ). Според сигнала неин ръководител е и. д. началникът на митница "Свиленград" Георги Костадинов Георгиев, подробно са описани имената и ролите на още седем души, които "Антимафия" вижда като участници в организираната престъпна група. Твърди се, че всички те били назначени с протекцията на Георгиев, а той манипулира системата за случайно разпределение на позициите, за да може винаги да поставя свои хора на ключовите места по време на смените.


В сигнала са изброени 5 начина, по които печелят митничарите.


Всеки ден в седмицата (без неделя) през ГКПП по редовни линии Истанбул-Букурещ и Истанбул-Белград, преминават пътнически автобуси (пет на брой за Румъния и два за Сърбия дневно), собственост на транспортни фирми. Всеки един от тях превозва контрабандни стоки в големи количества като маркови дрехи, маркови парфюми, цигари без бандерол, наркотични вещества и др. в нарушение на Закона за митниците. Стоките са собственост на пасажерите в автобуса.


Всеки шофьор на такъв автобус събира от пасажерите и плаща на митничаря на трасе „вход леки коли и автобуси” сумата от 1500 щатски долара. Парите се заплащат с цел безпрепятствено преминаване на автобуса, без той да бъде проверяван.


Служителят на агенция „Митници” много добре знае какво се превозва в автобуса и съзнателно не го проверява.


Това твърди председателят на легия "Антимафия" Григор Здравков в сигнала си, който Порожанов е замразил. Здравков подробно е изброил номерата на всички автобуси, от които митничарите събират 1500 долара такса. Според него по тази схема се събират 15 700 лв. дневно или 470 000 лева месечно.


Всеки делничен ден през ГКПП преминават около 100 на брой лекотоварни МПС,ежедневно едни и същи, чиито собственици пренасят по около два мастербокса цигари без бандерол, закупени от безмитния магазин на турското ГКПП „Капъкуле” и скрити в МПС. Тези цигари се реализират на дребно, основно по пазарите в област Хасково.


Сумата, която заплащат на митническият служител на трасе вход леки коли и автобуси, за да бъдат пропуснати без проверка е 100 лв. на кола.


Сумирайки горното се получава незаконен внос на около двеста мастербокса , с печалба за ОПГ от около 10 000 лв. дневно. При двадесет работни дни – 4000 бр. мастербокса и печалба за ОПГ от 200 000 лв. месечно.


Регистрационните номера на тези МПС могат да бъдат предоставени,се казва в сигнала на "Антимафия".


В докладната записка са описани и три схеми за вземане на пари от камиони с групажни товари - т.е нар. карго.


Според легията от карго за Полша, Латвия, Сърбия и Черна Гора митничарите печелят между 68 и 80 хиляди лева месечно, още 39-50 хиляди лева месечно от карго за Русия и Украйна и около 35-40 хиляди лева месечно от карго за България.


Ежедневно (без неделя) през ГКПП преминават по 4 бр. лекотоварни бусове със сръбска регистрация. Всеки от тях превозва забранена от закона маркова стока, парфюми и цигари без бандерол за Р Сърбия. Всеки шофьор оставя на платно - вход лекотоварни МПС сумата от 500 евро, за да не бъде проверяван. Регистрационните номера на бусовете могат да бъдат приложени при интерес,пише Легия "Антимафия" до Румен Порожанов и пресмята, че само от сръбските лекотоварни бусове митничарите, за които легията твърди, че са организирана престъпна група, прибират около 95 000 лева месечно.


Още 120-140 хиляди лева се събират от рекет върху камионите, който легия "Антимафия" описва така:


До акцията на МВР на митнически пункт "Капитан Андреево" от 05.2012 г. всеки един камион, без тези с регистрационни номера от ЕС, бе принуждаван да заплаща сумата от 5 евро на митничаря, обслужващ платно вход на тежкотоварни МПС. Парите се събираха за по-бързо обслужване на потока - като почерпка за служителите на агенция "Митници". Към настоящият момент такъв рекет се събира само от камионите с турска регистрация (дават по-лесно), които са около 250 бр. на дванадесетчасова смяна или около 500 бр. в денонощието.


Има някой митничари,които не смеят да "нахалстват" и взимат пари само от тези, които са свикнали да им дават. Ако шофьорът на камиона започне да недоволства и да вдига скандали, го пускат да премине безплатно, но за назидание го вкарват за ЩМП. Там той губи време и заплаща такси за товаро-разтоварна дейност, които са далеч по-скъпи от въпросните 5 евро. Следващият път да е наясно, ако не плати какво го чака.


Освен тези описани 5 схеми "Антимафия" пише, че съществуват и други контрабандни схеми, но тъй като те са спорадични, а не постоянни не са сред изброените.


В сигнала се твърдим, че схемите са действали през 2009 до 2013 г. през част от този период шеф на Агенция "Митници" бе Ваньо Танов, който преди броени дни отново беше назначен на този пост от служебното правителство. Легия "Антимафия" обаче имали доказателства, че част от корупционните схеми действат и в момента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!