Свързани новини

25.08.2014 11:37

И Бойко Василев от Панорама взел 1 милион от ,,Америка за България"

Видян 5067 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проект на водещия на предаването "Панорама" по БНТ Бойко Василев е получил повече от 1 милион лева от фондация "Америка за България". Това показва проверка на Хаштаг-BG. Крупната сума е предоставена на два транша. Официален бенефициент е БНТ, но източници на Хаштаг-BG от ръководството на държавната телевизия потвърдиха, че проектът се управлява и изпълнява именно от Бойко Василев.


През 2011 г. са отпуснати 500,500 лв. за проект, наречен „Светът на живо: международна телевизионна програма”. Предвидени са 20 документални предавания, посветени на международна проблематика. Вторият транш е съвсем пресен - от февруари тази година. Сумата е 500,480 лв., а БНТ се ангажира "да продуцира и излъчи в най-гледано време поредица от 20 документални предавания, посветени на международни идеи, практики и проблеми, пред които се изправя и българското общество". Парите щели да допринесат за "за повишаване на професионалните журналистически стандарти за обективно отразяване на световни събития".


Предоставянето на 1 милион лева на една обществена медия от фондация, контролирана от чуждестранни институции и служби, провокира редица въпроси. Като например, дали държавната телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, не се използва за платформа на частни интереси. Дали една и съща работа не се отчита двойно - веднъж пред БНТ, за което съответния екип получава държавна заплата, и веднъж пред външния донор, за което отново се получава възнаграждение. Както е добре известно, за да се избегне подобно заплащане от две места за една и съща работа, в държавните ведомства екипите, които работят по европроекти попълват специални формуляри за отработените часове по проекта. Следи се да няма припокриване с редовното работно време, за което служителите получават заплата от държавата. Дали тези правила се спазват в БНТ и следи ли за подобни незаконни практики Сметната палата, която трябва да контролира издържаните от данъкоплатците институции?


По-важния въпрос обаче е, дали с подобни суми определени кръгове не си купуват влияние в БНТ и дали подобно външно финансиране се отразява върху редакционната политика на обществената медия.


Този въпрос става още по-актуален, след като стана ясно, че всички организации, фирми, експерти и медии, които станаха известни като "протестъри" заради кампанията си срещу кабинета "Орешарски", са получили милиони от "Америка за България". Случайно ли е, че са дадени 1 милион лева на БНТ и Бойко Василев? Помни се, че БНТ и "Панорама" съвсем не криеха пристрастията си към протестърските акции и безпрецедентно отделяха всеки ден обилно ефирно време, независимо дали на улицата имаше 20 или 200 протестъри. Загубата на мяра и баланс стигна дотам, че програмния директор Севда Шишманова викаше по улиците за оставка на правителството, което е в противоречие с всички професионални стандарти за работа в една обществена медия. Едва ли е без значение за формирането на редакционната политика на медията и фактът, че самият Бойко Василев, който освен "Панорама" известно време ръководеше и новинарските емисии, е фамилно свързан с бившата тв говорителка в БНТ Ивет Добромирова, която сега е част от "Протестна мрежа" - структурата, която организираше антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски", а понастоящем зае проправителствени позиции, след като нейни представители бяха назначени в служебното правителство. Василев е брат на съпруга на Добромирова - адвокат Румен Петров, който в разгара на протестите миналото лято влезе във фотообективите с опита да устрои жива верига срещу Пламен Орешарски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!