Свързани новини

21.08.2014 13:45

Първанов: Четворна коалиция в следващия парламент

Видян 1607 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четворна коалиция в следващия парламент, където две партии ще представляват явната част - ГЕРБ и "Реформаторския блок". Това прогнозира в предаването "Добро утро, България!" по TV7 Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и лидер на ПП АБВ. „ДПС и Бареков, ако влезе, ще са задкулисието”, каза той и добави, че такъв сценарий се развива и в представите на „кукловодите”. "Формална коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да има. Не съм наивник. Познавам лидерите на двете партии. По-скоро ще става дума за задкулисно взаимодействие, което да запази или разшири позициите на ДПС, както става ясно от анонса за 10-те зам.-министри мюсюлмани", каза още Георги Първанов.


По въпроса за резултата за АБВ от предстоящия вот, Георги Първанов заяви, че не се съмнява, че партията ще влезе в състава на новия парламент и изрази надежда, че АБВ ще бъде незаобиколим фактор в държавното управление.


 Георги Първанов отново посочи предимствата на преференциалния вот. "Аз съм за преференциалния вот и то при по-ниска бариера. В листовката, с която правим допитване, точка 2 е искането за смесена избирателна система. Нашата идея е избирателят да има по-широк избор", каза той. Според лидера на АБВ самият факт, че БСП спряха искането за референдум за мажоритарен вот идва да покаже, че партиите на статуквото - от ГЕРБ до БСП, не желаят да има преференциален вот. "При мажоритарен вот апаратчиците, които се набутаха в листите горят. А те не искат това", коментира Първанов.


Президентът посочи липсата на градивна дискусия и дебати по политики и в тази предизборна кампания и подчерта факта, че до момента единствено ПП АБВ представя управленска платформа. "Никой не иска да се води дебат. Ние сме предложили рязко намаляване на субсидиите на партиите, промяна на плоския данък, на системата на доходите и може би най-важното - искаме радикално да се промени моделът на българската икономика”, каза Първанов. Той е категоричен, че фундаментална грешка на прехода е оттеглянето на държавата от всички сектори в държавата. „Не става дума за административна намеса, но една от грешките на прехода е, че държавата се изтегли отвсякъде – от политиката, от културата, от здравеопазването, ако щете, в някаква степен. Държавата, и вижте го примера на САЩ или на Германия, Германия на госпожа Меркел: Германия излезе от кризата, защото държавата се намеси бързо и ефективно. Инвестира в основния отрасъл – автомобилостроенето и това издърпа като локомотив цялата икономика. Затова на нас ни е нужна не администрираща и подтискаща бюрократична държава, нужна ни е държава, която е силна със своите правила, с регулациите, които предлага”, обясни Първанов.


Критика към работата на служебния кабинет отправи Георги Първанов. „Служебното правителство – съзнателно или не, разчиства терена за едно бъдещо управление на ГЕРБ. Затова е толкова важно ГЕРБ да не управлява самостоятелно, това би било пагубно за страната”, коментира лидерът на АБВ. Първанов определи като безотговорна заявката на Бойко Борисов, че ще се откаже да управлява, ако няма мнозинство в следващия парламент. Той е на мнение, че така Борисов цели да мобилизира избирателите си „Аз мисля, че точно такъв тип призиви трябва да стъписат хората и да ги накарат да подкрепят други формации, защото едно по-балансирано управление е гаранция, че ще има корективи във властта, че няма да има „калинки“, че ще има последователност и приемственост. Когато си получил високо доверие на гражданите, ти си длъжен да намериш формулата на управлението, дори с цената на някой компромис“, каза в заключение Георги Първанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!