Свързани новини

21.08.2014 09:28

Крият ГМО от българските етикети

Видян 1721 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много от храните у нас съдържат ГМО без това да е отбелязано на опаковките им, пише "Репортер". Причината е, че търговците - производители и вносители не спазват българското законодателство, според което ГМО трябва да се обозначава с големи букви на етикета, а при съдържание над допустимото количество - да се изписва на поне 25% от него. Досега не е имало случай, при който стока с ГМО да е била заловена и преетикетирана в съответствие със Закона за храните, твърдят от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.


Въпреки че изискването за обозначение на ГМО беше заложено в законодателството ни още през 2010 г., то и до днес не е отразено в наредбата за етикетиране към Закона за храните. Към нея се придържат търговците, което е вратичка, позволяваща им да нарушават изискванията, обясни Борислав Сандов от Коалиция "България свободна от ГМО".


Според БАБХ законът е по-висшестоящ от наредбата и няма нужда текстове от двете да се преповтарят. Агенцията обаче не взима проби от всички партиди вносни храни, тъй като било невъзможно.


Храните се изследват чрез оценка на риска. Така при наличие на големи количества ГМО, открити в ориз от Китай, за в бъдеще партиди от азиатската страна се следят стриктно. Това не важи за стоките от ЕС например, защото се предполага, че би трябвало, ако съдържат ГМО, то да е обозначено по съответния начин.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей