Свързани новини

06.08.2014 11:01

Фирмите за бързи кредити пак ни мамят

Видян 1041 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компаниите за бързи кредити отново намериха начин да заобиколят закона. След промените в Закона за потребителския кредит, които парламентът прие в края на юли, фирмите въведоха нови такси и така кредитите им продължават да излизат солено на хората. Една от промените е въвеждането на таван на годишния процент на разходите по кредита до 50%. Това означава, че ако изтеглим 2000 лв., с новия закон оскъпяването е най-много до 50% от сумата на годишна база, или 1000 лв. Това не се хареса на фирмите за бързи кредити, които бяха свикнали на печалби в размер на 300% и нагоре. В отговор те въведоха редица такси, които не са свързани пряко с кредита. Така, като теглим чертата – печалбата остава същата, а кредитополучателят плаща солено за бързия си кредит, съобщава TV7.


"Такси като посещение у дома, такса без поръчител, такса за експресно одобряване до 15 минути. Ако почне да се смята годишното оскъпяване, то пак ще е в рамките на 300-350%", обяснява кредитният консултант Тихомир Тошев.


От асоциация "Активни потребители" не са изненадани.


Очаквахме че фирмите ще намерят някаква форма да си върнат печалбата и ще заобиколят закона, коментира председателят й Богомил Николов.


Промените в закона за потребителския кредит имаха за цел да намалят риска при този тип кредитиране и да облекчат кредитополучателите. Това обаче на практика не се случва.


"Народното събрание буквално бързаше с промените, за да се хареса на широката публика. Промените не бяха експертно мотивирани", отбелязва Николов. Според Тихомир Тошев законодателите не са направили достатъчно прецизно промените.


Най-интересното е, че със заобикалянето на новата законова рамка продължава да не се спазва и старата. Хората продължават да подписват празни договори с неясни клаузи и условия. И ще трябва да продължат да се защитават сами, като теглят бърз кредит – какви такси ще им се иска, какво е оскъпяването.


За да не ви излъжат, винаги изисквайте цялата преддоговорна информация за вашия кредит – какви са условията, какви са таксите, какво трябва да върнете, до кога, какво става, ако закъснеете с вноската и най-вече – никога не подписвайте празни договори и не се съгласявайте те да ви бъдат пращани по пощата по-късно. Това са професионални хватки, които имат за цел да ви превърнат в роб на бъдещото ви задължение. Ако не внимавате, кредитът ще излезе много по-солен, отколкото сте предполагали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв