Свързани новини

05.08.2014 10:07

Заразените със СПИН в България гонят 2000

Видян 1177 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заразените с вируса на СПИН в България скоро ще станат 2000, пише "Монитор", позовавайки се на прогнозите на д-р Тонка Върлева, шеф на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. 113 са новооткритите серопозитивни от началото на годината досега. Броят на новите болни мъже е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Сред тях има една бременна, допълни д-р Върлева. Вчера във Варна тя откри националната лятна анти-СПИН кампания.


Девет от всеки нови десет случаи на ХИВ са хванали инфекцията по сексуален път. Преди 3-4 години най-много заразени е имало след инжекционна употреба на наркотици. Тогава те са били 42% от случаите, но са намалели заради превенцията, показват данните на МЗ.


Над 900 болни от СПИН са починали от 1986 г. насам.


Благодарение на модерната трикомпонентна терапия животът на тези хора вече се удължава средно с 25-30 г. Регистрирани от 1987 г. серопозитивни лица продължават да живеят и да работят активно. Бюджетът на МЗ предвижда за тази година близо 15 млн. лева за изследвания и антиретровирусната терапия, която освен с 26-те познати медикаменти включва и още три нови. Лечението на година на един болен от СПИН излиза на държавата между 8000 и 14 000 лева.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей