Свързани новини

04.08.2014 13:50

Олиото за зимнината поевтинява

Видян 944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В света се очаква добра реколта от слънчоглед, която ще надмине 40,7 млн. тона и това ще окаже натиск върху цените на олиото, което се очаква да поевтинее още през есента за правенето на зимнината. Само в страните от ЕС ще бъдат прибрани 7,9 млн. т слънчоглед, сочат още данните на Софийската стокова борса (ССБ), обобщи „Монитор”. Експортните котировки в Украйна на нерафинираното слънчогледово олио паднаха в края на миналата седмица с 20 долара за тон до 830 долара в черноморско пристанище. Суровината от тази страна е най-евтина в Европа каза Антонина Белопитова, директор в ССБ.


Данните на ССБ сочат още, че от началото на годината суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам е под 1000 долара за тон, като единствено на 10 март, в разгара на кризата около Крим, беше достигната тази котировка. Причината е, че Украйна е един от най-големите износители на суровината в Европа. От последната седмица на юни цените на холандската борса тръгнаха надолу, като в момента паднаха и под 900 долара, сочат данните на ССБ.


 


През миналата година в Ротердам максималните котировки на суровото олио от 1285 долара за тон са регистрирани 4 пъти през февруари, като последният път е на 22-ри. Точно преди 12 месеца цената на тази борса е била 1140 долара за тон. От 10 март досега борсовите цени на суровото олио са паднали с над 100 долара за тон. За същия период рафинираното олио у нас поскъпна с 10 ст. за литър и в петък се котираше на едро средно по 2,08 лв./л, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Според експерти обаче тенденцията ще се обърне стабилно към поевтиняване.


Цените на захарта обаче в България в по-голяма степен следват тенденциите на международните пазари. Максималната котировка на рафинираната захар на борсата в Лондон от началото на годината от 493,40 долара за тон е отчетена на 15 май. Тогава у нас цената едро е била 1,47 лв./кг. Сега борсовата цена там е около 448 долара за тон, а по тържищата в България котировките са около 1,23 лв./кг. През миналата година пикът на борсовата цена на рафинираната захар от 539,40 долара е отчетен на 18 март.


Максималната котировка за суровата захар на борсата в Ню Йорк от началото на годината от 403,90 долара за тон е отчетена на 7 март. Сега отвъд Океана тя е около 376 долара за тон. През миналата година максималното ниво там от 429,90 долара за тон е било достигнато на 21 октомври.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но