Свързани новини

01.08.2014 15:12

Невероятен успех: За първи път българин стъпи на К-2

Видян 1070 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българин стъпи на К-2. Боян Петров стана първият ни сънародник, изкачил най-трудния за превземане връх, съобщава ClimbingGuideBG. По информация от Януш Майер – ръководител на програмата „Полски зимен хималаизъм”, който е разговарял по сателитния телефон с полските участници във вчерашната атака на К-2, нашият Боян Петров е изкачил К-2 вчера, малко преди полския алпинист Януш Голомб. Почти веднага е предприел слизане, като е подминал лагер 4 (на 7800 м надморска височина), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан.


Италианецът Симоне ла Тера се е отказал рано от изкачването – още преди кулоара „Гърлото на бутилката”, поради общо охлаждане и е тръгнал надолу.


Досега няма пряка връзка с Боян Петров, защото е оставил сателитния си телефон в базовия лагер. Очаква се обаждане веднага щом слезе в подножието.


Върхът на върховете, най-красивият, най-опасният и най-желаният за покоряване в света. Той е вторият по височина на планетата и първи по трудност - К2 (8611 м). Мнозина успели да видят на живо този великан са категорични - неговото величие е смазващо. Най-високият връх в планината Каракорум създава чувството, че подпира небето и пробожда облаците точно на границата между Китай и Пакистан.


Наричан е върхът убиец, защото печалната статистика сочи, че на всеки четирима опитали се да го изкачат един загива. Освен това специалистите твърдят, че няма лесен маршрут, а времето се променя толкова рязко, че нито една прогноза не може да предвиди смъртоносните ледени бури. Вероятно заради зловещото си очарование К2 е изключителна притегателна сила за големите алпинисти.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп