Свързани новини

30.07.2014 17:15

Радиоактивна вода тече от чешмите в село Кръстилци

Видян 1203 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жителите на санданското село Кръстилци пият радиоактивна вода, съобщава БиТиВи. Течащата от чешмите вода е с повишено съдържание на уран. Това е установила проверка на Здравната инспекция. Водата е опасна за здравето и живота на хората. Въпреки това водопроводът не е прекъснат.


Наскоро местните забелязали, че водата има странен цвят и мирис и подали сигнал в Здравната инспекция. Взетите проби показали, че водата е радиоактивна и опасна.


Д-р Мария Станчева от РЗИ-Благоевград обясни какво може да се случи след употребата на опасната вода. По думите й както при облъчване се засягат почти всички вътрешни органи. Първо ще се засегнат кръвните показатели при човешкия организъм, от там се засягат черен дроб, далак, бъбреци, посочи специалистът.


В селото Кръстилци живеят 15 души. Те споделят, че преди години там е имало мина за добив на уран, а водата е прекарана именно от района около мината.


Веднага след проверката, установила урана във водата, е издадена заповед за спирането й. След връчването на заповедта са правени неколкократни проверки. Установено е, че в някои дни водата е спряна, но в други - не. От РЗИ не знаят кой пуска водата.


Кранчето на радиоактивната вода е спряно, а тази, която тече по чешмите, била от друг, независим водоизточник, твърдят от общината в Сандански.


Част от местните си пълнят вода за пиене от балкански извор. Други пък признават, че се страхуват да пият каквато и да е вода.


От Здравната инспекция са санкционирали общината три пъти. Следващата стъпка е да изпратят преписка до прокуратурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния