Свързани новини

29.07.2014 14:12

МВР откри метадон и амфетамин в Плевен

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Метадон и амфетамин са открити при полицейски операции в Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР.След прецизна оперативна работа в Плевен е заловен 30-годишен мъж, разпространявал метадон.


Изяснено е, че наркозависимият преди 2010 г. впоследствие се е възползвал от метадоновата програма, за да се снабдява с препарата, който продавал на невключени в лечението зависими от наркотици. Задържането му е станало в момент на сделка с 400 милилитра метадон, цена приблизително около 800 лева. Проверка е установила, че от март 2014 г. 30-годишният е получавал безплатно метадон, с единствена цел да го продава. В хода на проверката по случая е установено, че безработният е включил в програмата и съпругата си.


Криминалисти поясниха механизма на действие, позволил злоупотребата: заместващото лечение на наркозависими е индивидуално, по схеми, определени от лекари, въз основа на норматив от Министерство на здравеопазването. Приблизителното количество, необходимо на ден на пациент е от 40 милилитра до 120 милилитра, като стойността му е 10-12 лв. Терапевтичните дози трябва да бъдат приемани в присъствието на лекари, но е допустимо отклоняване, тъй като много от лекуващите се по програмите се регистрират не в градовете, в които живеят. Така много плевенчани се регистрират във Велико Търново, Враца или Габрово и получават метадона веднъж седмично, за да спестяват пътни разходи.


Към момента няма обвинения към лекари. По време на задържането на 30-годишния е направен тест, който не е показал употреба на наркотици. Повдигнато му е обвинение за разпространение на наркотици в условията на опасен рецидив, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и парична глоба. Мъжът е задържан с постоянна мярка, наложена от Плевенския съд.


На 24 юли, към 7.15 часа е проведена планирана полицейска операция от служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Плевен и Второ РУП – Плевен. При претърсване на вилен имот край Плевен, обитаван от мъж и жена /38 и 36 г./, и двамата от областния град, е намерена и иззета пластмасова кутия с бяло-розово прахообразна вещество, към 206 гр. При лабораторния тест открили, че това е амфетамин. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а от НК, по описа на Второ РУП – Плевен. Работата продължава разследващ полицай. Районен прокурор е повдигнал обвинение за държане на наркотици. Предстоят последващи процесуално-следствени действия за установяване и на други лица, съпричастни към престъпната дейност. Стойността на намерените 206 грама, продадени в улична търговия е над 5 хиляди лева.


От началото на 2014 година на територията на ОДМВР – Плевен са регистрирани 55 случая, свързани с наркотици. Проведени са 57 специализирани операции. Проверени са 52 училищни заведения, установени са единични случаи на престъпления, свързани с наркотиците.Иззети са общо: марихуана – 820 грама, синтетичен амфетамин – 230 грама, метаамфетамин – 3 грама, хероин – 12 грама, марихуана на стръкове – 15 броя. Задържани са 25 лица, обвинени основно за притежаване на наркотици. Постигната е 72% разкриваемост по линия „Наркотици”.


Подробностите по случаите съобщиха Петър Енчев и Венцислав Катинов - криминалисти от сектор „Криминална полиция” при ОДМВР – Плевен и Първо РУП Плевен и окръжния прокурор Николай Пачевски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей